Zelfs voor kaasliefhebbers kan het scannen van de kaasafdeling een overweldigende ervaring zijn. Waar moet je beginnen? Wij starten met dit artikel bij de Nederlandse kaas en presenteren je een kaasplankje met 5 (on)gezonde feiten.
Nederlandse kaas is van gepasteuriseerde melk
Kaas is een zuivelproduct gemaakt van melk. De meeste Nederlandse kaas is gemaakt van gepasteuriseerde melk. Deze melk is kort verhit rond de 72 graden Celsius om bacteriën te doden. Het nadeel van gepasteuriseerde melk is volgens sommige deskundigen de verteerbaarheid voor je lichaam. In rauwe melk zitten namelijk enzymen die je lichaam helpen om de zuivel te verteren. In gepasteuriseerde zuivel zijn deze enzymen onwerkzaam gemaakt en – je raadt het al – dat komt de vertering niet ten goede. Dit geldt overigens voor veel bewerkte producten en bij kaas zou je kunnen zeggen: geniet, maar met mate.
Het bevat veel gezonde voedingsstoffen
Kaas vindt zijn plek op vrijwel iedere ontbijttafel in Nederland. Dat is wellicht vooral uit gewoonte, maar je krijgt ook aardig wat gezonde stoffen binnen als je een boterham met kaas naar binnen werkt. Denk aan vitamine A, vitamine B12 en mineralen als calcium en magnesium, aldus het Voedingscentrum. Daarnaast is het een bron van vitamine B2 en selenium.
Niet alle Nederlandse kaas staat in de Schijf van Vijf
Hoewel kaas gezonde voedingsstoffen bevat, zit er ook veel verzadigd vet en zout in. Het Voedingscentrum heeft dan ook alleen 10+, 20+ en 30+ kazen met minder dan twee gram zout per honderd gram kaas opgenomen in de Schijf van Vijf. De cijfers geven het vetgehalte aan per hoeveelheid droge stof.
Koeienkaas is geel door kleurstof
Hollandse koeienkaas is geel. Heb je er ooit over nagedacht waarom dat is? Allereerst heeft dat te maken met het melkvet in de koe, waar de geeloranje stof caroteen inzit. Tijdens het rijpen van de kaas wordt deze kleur zichtbaar. Dat is niet altijd het geval: caroteen zit namelijk vooral in vers gras en niet alle koeien staan buiten. Toch is Nederlandse kaas altijd dezelfde kleur. Dat komt doordat producenten de kleurstof anatto toevoegen. Deze kleurstof komt van de vrucht van de tropische orleaanboom. De kleurstof wordt ook wel aangeduid als E160B en het is een van de weinige hulpstoffen die wettelijk is toegestaan bij het kaasmaken. Voor de smaak maakt het vrijwel niets uit, want je hebt vrij weinig nodig van de kleurstof om de kaas geel te kleuren. Waarom geitenkaas dan niet geel is, lees je in dit artikel.
Kaaseters leven (niet) langer
Kaaseters leven langer. Klinkt je dat als muziek in de oren? Helaas, het is waarschijnlijk een broodje-aapverhaal. De Poolse onderzoeker Maciej Banach kwam tot de conclusie dat het risico op sterfte zou afnemen met acht procent door kaas te eten, door de stof spermidine. Dit stofje zou ervoor zorgen dat de kans op hart- en vaatziekten verlaagt. Toch kun je op basis van deze paar onderzoeken van dezelfde onderzoeker geen harde uitspraken doen. Daarnaast zeggen andere deskundigen dat de hoeveelheid spermidine mogelijk in het niet valt bij al het vet en zout in de kaas. Daar worden je bloedvaten namelijk een stuk minder vrolijk van.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.