We rennen met zijn allen wat af! We trainen voor de vijf kilometer, een halve marathon, alleen of in een hardloopgroepje. Goede hardloopschoenen zijn daarbij belangrijk – denk je. Maar niet voor mensen die aan natural running doen: zij rennen op blote voeten. Pardon, is dat wel zo gezond? Of heel erg schadelijk voor je voeten? Samen met fysio- en manueel therapeute Kim Peters namen we deze hardloopstijl onder de loep.
Hardlopen op je blote voeten, wie doet dat nou?! Nou, Toen journalist en hardloper Christopher McDougall in Mexico op een indianenstam stuitte, was zijn verbazing groot. De leden van de stam renden lange afstanden in een korte tijd, maar altijd zonder blessures. Toen hij zag dat deze indianen liepen op dunne sandalen was het voor hem duidelijk: we moeten af van die moderne hardloopschoen. Het idee van Natural running werd geboren. Is ‘natural running’ inderdaad gezond voor je voeten? We vroegen het aan Kim Peters, fysio- en manueel therapeut.
Waarom zou natural running beter zijn?
Natural running, het lopen op blote voeten, gaat uit van het lopen zoals we dat vroeger deden. Door schoenen zonder hoge hiel en demping, land je vrijwel automatisch op het midden van je voet. Kim Peters, fysio- en manueel therapeute uit: “Dit zorgt voor een kleine buiging in de knie- en heupgewrichten. Die buigende gewrichten helpen om een natuurlijke demping te creëren. Om je lichaam een handje te helpen, kun je je pas korter maken en iets voorover buigen. Je zwaartepunt ligt dan automatisch op je voet en je been is gebogen als je voet de grond raakt.”
Wat gebeurt er als je hardloopschoenen draagt?
Tijdens het wandelen en hardlopen op blote voeten landen we dus van nature op het midden van onze voeten. Dit verander je als je sport- of hardloopschoenen draagt. “Nagenoeg alle schoenen, ook hardloopschoenen, zijn bij de hiel hoger dan bij de voorvoet. Dit hoogteverschil noemen we ‘heeldrop’ en zorgt ervoor dat we bij de landing het eerst contact maken met de grond aan de buitenzijde van onze hiel. Dat doen we met een nagenoeg gestrekt been en zorgt vaak voor een hoge piekbelasting op het hielbeen. Door de demping in de schoenen merken we dit niet op.”
Train je beter met natural running?
Blootsvoets lopen, of lopen op hele dunne hardloopschoenen, kan inderdaad positieve effecten hebben:
• De krachten die op het lichaam worden uitgeoefend zijn meer gespreid.
• Je loopt efficiënter.
• Het versterkt de spieren in je voet.
• Het kost minder energie om op je voorvoet te landen.
• De status van je oorspronkelijke voetbogen worden verbeterd
Wat zijn goede beginoefeningen als je een natural runner wilt worden?
Wil je natural running eens uitproberen? De volgende oefeningen en tips zorgen ervoor dat je went aan deze manier van lopen. Neem dat wennen serieus zegt fysio- en manueel therapeute Kim Peters: “Je lichaam heeft ongeveer een jaar nodig om te wennen aan deze natuurlijke manier van lopen. Geduld is dus heel belangrijk. Voor mensen die weinig bewegen, is de manier van lopen niet geschikt. Maar ook ervaren lopers doen er verstandig aan om het rustig op te bouwen.”
1. Een blokje om
“Om je gewrichten, botten en spieren te laten wennen aan de landing op het midden van je voet, kun je de speciale schoenen alvast aandoen en een stuk wandelen. Een blokje om, naar het bos of het strand. Even inlopen en je voeten laten wennen. Met wandelen boots je namelijk de beweging na. De belasting is alleen vele malen lager, omdat je geen zweeffase hebt zoals bij hardlopen.”
2. Schop je schoenen uit
“Laat je voeten wennen aan het lopen zonder demping en hoge hiel. Kom je thuis, schop dan je schoenen uit en loop op blote voeten. Is dat te koud? Doe dan lekker warme sokken aan.”
3. Afwisselen
“Meteen omschakelen naar natural running is niet makkelijk. Je kunt het wel integreren in je normale trainingsprogramma. Bijvoorbeeld voorafgaand aan de training een minuutje. Bouw dit heel langzaam op.”