Op welk feestje je ook komt, er zijn altijd bitterballen, nootjes, chips en alcoholische drankjes. Terwijl jij probeert verstandige keuzes te maken, zie je die fitte vriendin voor je gevoel álles eten wat ze maar wil. Moet je echt een ijzeren discipline hebben op feestjes? Nee, dit stappenplan laat zien hoe je gezonde keuzes maakt op een feestje.
Wie fitte mensen ziet, denkt vaak dat ze alles kunnen eten wat ze willen eten. Hoe blijf je je fit voelen ondanks al die feestjes? Het geheim is dat je jezelf geen restricties oplegt. Eet gerust wat je wil eten, maar sla er niet in door omdat ‘het nu toch al verpest is’. Natuurlijk is het helemaal niet erg om je af en toe wel helemaal te laten gaan en wat meer ongezonde keuzes te maken. Het gaat om balans. Maar mocht je wel wat meer op willen letten, dan kun je dit stappenplan toepassen.
Stap 1: Een goed begin is het halve werk
Ga niet met een rammelende maag naar een feestje toe. Je zult misschien geneigd zijn om voorafgaand aan een feestje zo min mogelijk of zo gezond mogelijk te eten onder het motto van: dan kan ik me op het feestje laten gaan. Het gevolg? Je komt met kloppende honger op het feestje aan en schuift voor je het weet al het lekkers dat je tegenkomt naar binnen. Wanneer je met een goed gevulde maag een feestje binnen stapt is het veel makkelijker om bewuste eet keuzes te maken.
Stap 2: Cheaten is goed
Je kunt prima gezellig meefeesten én lekker mee-eten. Het is juist goed de teugels te laten vieren, daar word je fitter -en vrolijker- van! Gezonde eetgewoontes aanleren, lukt namelijk beter als je niet te streng bent voor jezelf. Een gezellig feestje geeft juist positieve energie, zodat je de volgende dag weer extra veel zin hebt in een portie vitamines. Voel je dus niet schuldig over wat je eet; ‘cheaten’ hoort bij een gezond eetpatroon. En je gezonde eetpatroon wordt niet verpest door die twintig feestjes per jaar. Het gaat om de beweeg- en eetgewoontes die je elke dag doet.
Stap 3: Drink met mate
Een feestje en alcohol; voor veel mensen horen die twee bij elkaar. Maar het is juist die alcohol die het je echt moeilijk maakt om fit te zijn en je energiek te voelen. Alcoholhoudende drankjes zijn op de eerste plaats calorierijk: één gram alcohol bevat zeven kilocalorieën. Dit is op zich niet erg, alleen alcohol levert geen voedingstoffen die nuttig zijn voor je lichaam. We noemen dit lege calorieën. Daarnaast zorgt alcohol voor snaaitrek. Je krijgt extra zin in kaas en nootjes. Feestje? Eet mee, drink mee maar probeer juist matig om te gaan met alcohol.
Stap 4: Eet bewust
Misschien is er op het feestje waar jij bent een buffet, een tafel met hapjes of een keuken vol taart. Maar dat wil niet zeggen dat juist jij op die plek moet staan of zitten. Als de hapjes buiten handbereik staan, gaat er ook niet ongemerkt elke drie minuten een hand pinda’s naar binnen. Buffet of etentje? Eet langzaam, proef goed en neem even een eetpauze. Eet met aandacht en geniet van elke hap.
Stap 5: Neem niet die eerste hap
Een handje chips en het daarbij laten. Nee, dat kan niemand. Chips moet op. Net als borrelnootjes of koekjes. De beste oplossing op een feestje is om niet dat eerste handje te pakken. Geen chips eten, is soms een stuk makkelijker dan een of twee handjes. Ga niet voor die eerste hand; er zijn genoeg andere lekkere dingen waar je minder snel van dooreet.
Stap 6: Eet de volgende dag weer normaal
Het probleem van te veel snoepen, zijn niet die feestjes en diners. Het zijn de feestjes die je elke avond zelf thuis bouwt. De koekjes bij de koffie, altijd. De chips op vrijdagavond en zaterdag, de patat op zondag en elke avond wijn of bier. Komaan, nóg eentje. Die gewoontes maken je vele malen futlozer en minder weerbaar dan die enkele avonden dat je je te buiten gaat tijdens een dinertje. Geniet dus van al dat lekkers op feestjes met bovenstaande tips, en eet de volgende dag weer normaal. Niet minder, zonder restricties en geen detoxdag, maar wel een voedzame maaltijd zoals je gewend bent.