Heb jij problemen met overgewicht, ondergewicht of een ziekte waarbij gezond eten belangrijk is, zoals diabetes? Een diëtist kan je hierbij helpen. Diëtisten leveren een gezond eetpatroon door het juiste advies te geven op basis van jouw situatie. We zien dat het aantal diëtisten in Nederland blijft groeien doordat steeds meer mensen letten op hun voeding. In dit artikel bespreken we wat wordt vergoed vanuit je basisverzekering en wat je opties zijn uit de aanvullende zorgverzekering.
Diëtist vergoeding in basispakket
De basisverzekering vergoedt standaard 3 uur dieetadvies per jaar. Als je de diëtist bezoekt als onderdeel van ketenzorg, dan wordt het dieetadvies volledig vergoed uit de basisverzekering. Een ketenzorg is wanneer verschillende zorgverleners een behandelplan maken om je aandoening te behandelen. Dit komt vaker voor bij ziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten of COPD.
Als het dieetadvies deel is van een Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI), krijg je ook een volledige vergoeding voor een diëtist vanuit de basisverzekering.
Wanneer laat je je aanvullend verzekeren?
Heb je meer dan 3 uur dieetadvies nodig? Dan is er de optie om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Hiermee krijg je meer uren dieetadvies vergoed. Uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl blijkt echter dat Nederlanders steeds minder kiezen voor een aanvullende verzekering. “Dit komt doordat mensen meer bewust zijn dat je soms beter de zorg zelf kunt betalen. Een aanvullende zorgverzekering kost geld en we zien dat consumenten op zoek gaan naar manieren om te besparen. Het weglaten van een aanvullende zorgverzekering is één van die manieren om te besparen, zeker als je weinig tot geen zorg uit de aanvullende verzekering gebruikt”, aldus Amanda Bulthuis, expert geld en verzekeringen bij Geld.nl.
Wil je toch een aanvullende zorgverzekering voor de diëtist afsluiten, let dan wel even goed op! Er geldt vaak een maximum vergoeding per jaar. Op Geld.nl kun je gemakkelijk je zorgverzekering vergelijken, zodat jij direct ziet welke zorgverzekeraar een aanvullende verzekering biedt voor dieetadvies die past bij jouw wensen. Je ziet dan ook in een oogopslag hoe hoog je premie wordt.
Wat is je eigen risico?
De basisverzekering vergoedt dus standaard drie uur dieetadvies. Voor de meeste zorg uit je basisverzekering, zoals dieetadvies, betaal je eigen risico.
Het eigen risico geldt niet als je bezoek aan de diëtist onderdeel is van ketenzorg, in dat geval betaal je geen eigen risico. Ook kinderen onder 18 jaar betalen geen eigen risico voor een diëtist. Kinderen onder de 18 jaar betalen namelijk nooit een eigen risico voor de zorgverzekering.