Ondanks de zoete smaak is zoete aardappel iets beter voor je bloedsuikerspiegel dan de gewone aardappel
[geen intro] Zoete-aardappelstamp met zuurkool en appel
Ingrediënten
- 600 gram zoete aardappel
- 250 gram zuurkool
- 1 tl venkelzaad
- 150 gram spekjes (kan ook vegetarisch)
- tijm
- 1 appel
- 1 el honing
- 2 el citroensap
Instructies
- Begin met de appelschijfjes: snijd met een appelboor het klokhuis uit de appel en maak er schijfjes van.
- Besprenkel met citroensap en honing.
- Verhit een beetje olie in een koekenpan en laat die goed warm worden.
- Bak hierin de appelschijfjes aan beide zijden bruin.
- Schep ze op een bord en laat ze afkoelen.
- Schil de zoete aardappelen, snijd ze in kleine stukken en kook ze gaar in een pan met water.
- Als je er met een vork in kunt prikken, zijn ze klaar om af te gieten.
- Bewaar wat kookvocht en stamp de aardappelen met het kookvocht en wat boter fijn.
- Doe de zuurkool in een vergiet en laat uitlekken.
- Verhit een koekenpan op middelhoog vuur.
- Bak het venkelzaad in de droge koekenpan tot het begint te geuren.
- Haal de zaadjes uit de pan en bewaar ze in een schaaltje.
- Doe vervolgens de spekjes met een klein scheutje olie in de koekenpan.
- Bak de spekjes knapperig en bewaar ze ook in een schaaltje.
- Schep vervolgens de zoete aardappelpuree in de koekenpan, voeg de zuurkool en de venkelzaadjes toe en schep goed om tot alles warm is.
- Verdeel de stamppot over de borden en versier met spekjes en appel.