Misschien heb je de trend op sociale media al voorbij zien komen: hydroxytyrosol (ja, probeer dat maar eens uit te spreken) is hét ingrediënt tegen huidveroudering. Hydroxytyrosol (HT) zou ‘één van de meest krachtige antioxidanten op aarde’ zijn, en daarmee een perfecte vervanging voor water als ingrediënt in verzorgingsproducten. Producten op waterbasis zouden je huid namelijk júist beschadigen en verouderen. Maar in hoeverre kloppen deze uitspraken? We vragen het aan Teska Klos (huidtherapeute bij MediDerma).
#Waterlessskincare: weg met producten op waterbasis
De tag #waterlessskincare is populair. Zo beweren influencers en producenten op sociale media dat water het hoofdingrediënt is van de meeste huidverzorging, terwijl water oxideert en een voedingsbodem is voor bacteriën, gist en schimmels. Om deze producten op waterbasis houdbaar te maken, moeten er synthetische conserveringsmiddelen aan worden toegevoegd. Echter wordt geschreven dat het juist die conserveringsmiddelen zijn die je huid geen plezier doen. Deze middelen zouden namelijk bijdragen aan de ontsteking van je huid en een negatieve invloed hebben op de huidbarrière. Helemaal trending is het vervangen van water door hydroxytyrosol (HT), een ‘anti-age ingrediënt’ dat geen conserveringsmiddelen nodig zou hebben om goed te blijven. Win-win, zou je denken. Maar is dat ook zo?
Onwaarheden op sociale media
Beware of waterless skincare…
“Helaas staan TikTok en Instagram vol onwaarheden over skincare”, vertelt Teska Klos. “Bijna alle skincare bestaat voor het grootste gedeelte (50-60%) uit water. Er wordt in cosmetica altijd gedestilleerd water gebruikt, dus dit is geen voedingsbodem voor bacteriën, gisten of schimmels. Sterker nog, als er geen water in een cosmeticaproduct zit, is een product eigenlijk waardeloos. De huid kan namelijk geen werkzame ingrediënten verwerken zonder water.” Bovendien hebben de meeste producten wel een drager nodig (een basis om actieve ingrediënten in op te lossen), en soms is water daarvoor de beste optie. Zo is hyaluronzuur (een waterbindende stof) alleen werkzaam mét water.
Conserveringsmiddelen: goed of slecht?
Maar hoe zit het dan met de conserveringsmiddelen? “Tja, die moeten inderdaad worden toegevoegd om oxidatie van een product tegen te gaan”, antwoordt Teska. “Echter bestaan er ‘goede’ en ‘slechte’ ingrediënten. Voorbeelden van ‘slechte’ conserveringsmiddelen zijn Diazolidinyl, Sodium benzoate, phenoxyethanol, Benzoic Acid en Triclosan. Deze kunnen bijvoorbeeld contactallergieën veroorzaken.” Conserveringsmiddelen hoeven dus niet per se schadelijk te zijn. Indien juist gekozen én gedoseerd kan de balans van de huidbacteriën behouden worden. De invloed van cosmetische conserveringsmiddelen op huidbacteriën moet wel nog verder worden onderzocht.
Wat is hydroxytyrosol?
Naast skincare op waterbasis, zijn er ook producten op basis van hydroxytyrosol te vinden. Hydroxytyrosol kan beschouwd worden als één van de krachtigste antioxidanten. De stof heeft een ontstekingsremmende, antibacteriële en antivirale werking en komt voor in olijven, olijfolie en olijfbladeren. Een dieet waarin olijf(olie) veelvuldig voorkomt, zoals het mediterrane dieet, wordt dan ook in verband gebracht met een lager risico op hart- en vaatziektes, kanker en neurodegeneratieve aandoeningen. Als hoofdbestanddeel van zo’n dieet lijkt (extra vierge) olijfolie een belangrijke rol te spelen in deze gezondheidsvoordelen.
Of HT ook anti-aging is? “Daar kan ik geen echte uitspraak over doen”, zegt Teska. “Het is een antioxidant, en daarom kan beweerd worden dat de stof anti-aging is. Het hangt er alleen wel van af in welke concentratie en samenstelling de stof verwerkt is. De beste anti-aging voor je huid is hydratatie door middel van een verzorgende crème (zonder irriterende stoffen) en het gebruik van een UV filter.”
Olijfolie als skincare
Als HT ruimschoots terug te vinden is in (extra vierge) olijfolie, zou je olijfolie dan kunnen gebruiken om je gezicht te reinigen of te hydrateren? Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat het goedje niet alleen een gezonde toevoeging aan je dieet is, maar dat ook rimpels, ontstekingen, xerose (zeer droge huid) en pruritis (jeuk) kunnen worden behandeld met de moleculen die van nature in olijfolie voorkomen. Er zijn onlangs zelfs nieuwe aanwijzingen gevonden dat olijfolie kan helpen bij wondgenezing én bescherming kan bieden tegen ultraviolette straling. Teska waarschuwt echter wel: “In pure vorm kan olijfolie zeer irriterend zijn voor de huid. Olijfolie kan wel in een kleine mate in een emulsie worden toegevoegd, maar niet in pure vorm direct op de huid. Het reinigen van de huid kan alleen als er een ‘cleansing’ ingrediënt aan is toegevoegd. Dus niet alleen met een olie.”
Waterbasis of hydroxytyrosol?
Wat is dan beter, een product op waterbasis of op basis van HT? Dat ligt er maar net aan. Iedereen heeft een ander huidtype, en dus verschillende behoeftes. Zoals Teska uitlegde, hebben de meeste producten wel water nodig om actieve ingrediënten in op te lossen. Uiteindelijk is het dus vooral belangrijk om te kijken welke ingrediënten jíj nodig hebt, en of deze ingrediënten beter oplossen in water of in olie. De tag #waterlessskincare is dus zeker niet voor iedereen van toepassing!
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.