Prik. Gruwel jij bij het idee van naalden? Of geef je er niet zo veel om? Dry-needling is een techniek om pijnlijke punten in het lichaam te verhelpen door middel van het prikken van een naald. Maar hoe werkt dit nou precies? We vroegen het fysiotherapeut Anne van Engelen.
Wat doet dry-needling?
Anne van Engelen, fysiotherapeut: ”Bij dry-needling is de therapeut op zoek naar spierknopen. Ook wel triggerpoints genoemd. Dit zijn verhardingen in de spier die onder druk pijnlijk zijn. Deze triggerpoints kunnen uitstraling naar andere gebieden veroorzaken. Zo kan een triggerpoint in de bilspier bijvoorbeeld uitstralende pijn geven in het been.”
”Het lichaam kan je het best zien als een netwerk; gaat er ergens wat fout dan kan dat problemen geven op meerdere plaatsen en invloed hebben op meerdere processen. Spieren zijn bijvoorbeeld nauw verbonden met het zenuwstelsel en naast het leveren van kracht spelen ze ook een rol bij hormoonstofwisseling. Als je een blessure oploopt heeft dit invloed op stofwisseling en zuurstofvoorziening binnen de spier. Het gevolg hiervan is zoals eerder genoemd een verhoogde samentrekking van spiervezels in de spier die triggerpoints heet.”
Hoe werkt dry-needling precies?
”Bij dry-needling wordt een dunne, niet-holle naald in de huid gestoken. Dit beïnvloedt de spanning in de spier en geeft pijnverlichting. Het aanprikken zelf wordt meestal ervaren als onprettig, het kan voelen als een korte samentrekking. Ook kan je vermoeidheid zijn na een behandeling.”
”Er zijn verschillende naaldtechnieken binnen dry-needling. Soms worden meerdere naalden gebruikt en bij andere technieken gebruikt de therapeut maar één naald. Voor het prikken verricht de therapeut een intakegesprek en onderzoek. Hij zoekt actief naar een triggerpoint door eerst te voelen. Vervolgens wordt de naald ingezet en de triggerpoint behandeld met als gevolg makkelijkere beweging met minder pijn.”
”Dry-needling lijkt op acupunctuur maar heeft een andere visie. Acupunctuur werkt vanuit een energetisch concept waarbij energiebanen een belangrijke rol spelen. Dry-needling behandelt triggerpoints en richt zich niet op energiebanen. Vaak is dry-needling onderdeel van een behandeling. De combinatie met andere technieken of oefentherapie geeft de beste kans om gericht klachten snel te doen verminderen.”
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.