Vitamine C-serums, skin cycling, gezichtsolie, toners en cleansers. Online komen we eindeloos veel huidverzorgingsroutines en -producten tegen. Maar welke stappen zijn nu écht van belang in je huidverzorgingsroutine? Wil je wel of niet exfoliëren? En wat houdt dat eigenlijk in? Wij leggen je haarfijn uit wat, wanneer én waarom je wil exfoliëren.
Waarom exfoliëren?
Je huid is continu bezig met het vernieuwen van cellen. Het duurt ongeveer 30 dagen voordat alle cellen in je huid vernieuwd zijn. Soms blijft er een deel van de dode huidcellen achter op het oppervlakte van je huid. Deze dode huidcellen kunnen je poriën verstoppen en zorgen voor een droge, schilferige huid. Daarnaast kunnen producten die je vervolgens op je huid smeert minder goed de huid intrekken. Volgens de American Academy of Dermatology Association zou exfoliëren ervoor zorgen dat je huid meer glow krijgt
Houd rekening met je huidtype
Er zijn twee methoden om te exfoliëren: chemisch (met een product) en mechanisch (scrubben). Afhankelijk van je huidtype kies je je exfoliëermethode. Bij sommige huidtypes kan exfoliëren zorgen voor een geïrriteerde huid. Eerst even uitzoeken of exfoliëren voor jouw huid een goed idee is dus!
- De gevoelige huid: heb je een gevoelige huid? Dan is de kans groot dat exfoliëren niet voor jouw huid is weggelegd. Je huid kan na afloop jeukerig of branderig aanvoelen.
- De ‘normale’ huid: deze huid is stevig, egaal en niet gevoelig
- De droge huid: een schilferige of droge huid
- De vette huid: een glimmende of vettige huid
- De gecombineerde huid: een mix van droge, gevoelige plekken en vettigere delen
Scrubben
Heb jij een stevige of olieachtige huid? Dan kan scrubben je een handje helpen om de dode cellen van je huid af te poetsen. Gebruik een tool zoals een borstel of een (zelfgemaakte) scrub om met draaiende bewegingen over je huid heen te gaan. Denk erom dat je je huid niet te hard schrobt, ook een stevige huid wil je met zorg behandelen.
Chemisch exfoliëren
Als een mechanische exfolieermethode te irriterend is voor je huid, zoals bij een droge of gevoelige huid, kun je kiezen voor een chemische exfoliant. Hoe werkt een chemisch exfoliëren? Dermatoloog Armanda Onderdijk legt uit: “Simpel gezegd ruimen ze de dode huidcellen op en zuiveren ze dus de huid door middel van een peelend effect. In die zin gaat je huid er uiteindelijk beter uitzien.” Tip: gebruik een zacht washandje om de milde exfoliant aan te brengen.
ExfoliIeertips
Pas op met verbrande huid en wondjes: Is je huid verbrand door de zon of heb je open wondjes in je gezicht? Dan kun je het exfoliëren beter even overslaan. Je huid is op dat moment te gevoelig.
Hydrateer: exfoliëren kan je huid erg droog maken. Breng daarom na afloop een moisturizer of hydraterende dagcrème aan om je huid te hydrateren.
Exfolieer niet te vaak: Eén keer per week – en bij een gevoelige huid twee keer per week – is vaak voldoende om je huid te onderhouden.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.