Spuiten of poederen en gaan. Voor wie ‘s ochtends in tijdsnood zit, is de droogshampoo ideaal. Deze razendsnelle manier van het opfrissen van je haar lijkt steeds populairder te worden. Is droogshampoo een gezonde keuze voor je haar? We vroegen het een expert.
Wat doet droogshampoo met je haar en hoofdhuid?
Opleider in de kappersbranche Annie Kok van Haarvriendelijk: “Droogshampoo is vaak een soort poeder dat de huidvetten – talg dus – absorbeert. Hierdoor ziet de aanzet van het haar er even niet meer vettig uit en wordt het haar tijdelijk opgefrist.” Daarmee klopt de term ‘droogshampoo’ eigenlijk niet, vindt Annie. “Shampoo geeft de suggestie dat het reinigt, maar dat doet dit product niet of nauwelijks.
Is droogshampoo goed of slecht voor je haar?
Droogshampoo is veilig te gebruiken, meldt Annie, waarna ze er snel aan toevoegt: “Mits je het niet te vaak gebruikt. Een droogshampoo reinigt niet, zoals ik eerder zei. Wanneer je je haar tussendoor niet genoeg reinigt met echte shampoo maar slechts droogshampoo gebruikt, is dat een ongezonde gewoonte. Een echte shampoo reinigt namelijk je haar en zorgt ervoor dat de hoofdhuid weer kan ademen.”
“Die reiniging is belangrijk. Het is namelijk zo dat een verstopte hoofdhuid ook kan leiden tot hoofdhuidproblemen, zoals jeuk, droge huid, roos of haaruitval. Dit komt doordat gezond haar groeit in een gezonde hoofdhuid. Een gezonde hoofdhuid is vrij van viezigheid, kan ademen en heeft geen opbouw van stoffen van haarstylingproducten of van droogshampoos. Een droogshampoo gebruiken om snel de deur uit te stappen kan dus veilig, maar was een dag daarna of dezelfde avond nog je hoofdhuid om deze écht te reinigen.”
Is het slecht voor het milieu?
“Veel droogshampoos bevatten ingrediënten die je huid, haar en het milieu geen goed doen. Er zitten bijvoorbeeld vaak synthetische stoffen in. Koop je droogshampoo in de vorm van een spuitbus? Vermijd dan bussen met drijfgassen, zoals Butane, Isobutane en Propane. Deze zijn niet goed voor je leefomgeving, want je ademt het in. Ook zitten er vaak microplastics in deze producten, zoals siliconen en copolymeren. Deze plakken aan je haar en huid waardoor je nog meer kans loopt op huidproblemen. Niet goed voor je huid, niet goed voor het milieu én….onnodig.
Waar moet je op letten bij het kopen?
“Droogshampoo kun je ook als poeder kopen. Deze poedervarianten zijn fijner, want in de meeste producten zonder water zitten geen ongezonde stoffen. Daarnaast fungeert gewone ouderwetse talkpoeder ook prima, maar ook cacao (niet bij licht haar) en maizena. Wil je dus een droogshampoo gebruiken? Dan kan dit vaak prima met losse ingrediënten die de meeste mensen in huis hebben. Dit is veel duurzamer en het geeft minder hoofdhuidproblemen dan de meeste consumentenproducten die bij de reguliere drogisterijen verkocht worden.”
“Zweer je na dit artikel alsnog bij een droogshampoo, stap dan eens naar binnen bij een natuurkapper. Zij hebben vaak natuurlijke droogshampoo op basis van poeder in huis. Maar bedenk: het reinigen van je hoofdhuid en haar blijft alsnog nodig.”
Wil je weten hoe je het beste je haar kunt wassen? In dit artikel lees je de vijf fouten die iedereen maakt.
Annie Kok is de oprichter van Haarvriendelijk.nl en het netwerk voor haar- en hoofdhuidspecialisten: ‘De Haarvriendelijke Kapper’. Aangesloten gecertificeerde Haarvriendelijke Kappers vind je hier.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.