Er is niets zo belangrijk voor een mooie huid als naakt slapen, oftewel make-uploos je bed in. En hoe maak je je gezicht nu fijner schoon dan met je zelfgemaakte make-upremover? Zelf maken heeft namelijk drie voordelen: geen plastic flacons, geen overbodige ingrediënten en het is leuk om te doen!
Je huid krijgt meer te verduren dan je denkt. Stress, zonlicht, zweet, uitlaatgassen. Dit alles laat zijn sporen na en vervuilt je huid. En dan hebben we het nog niet eens over het dragen van make-up. Je huid twee keer per dag reinigen is daarom geen overbodige luxe. Vooral voor het slapengaan is make-up en vuiltjes verwijderen belangrijk. Je huid herstelt zich namelijk grotendeels in de nacht. Maar zo’n make-upremover kun je ook makkelijk zelf maken.
Kies je materiaal
Voor we aan de slag gaan, allereerst dit: waar stop je jouw zelfgemaakte remover in? Om plastic te vermijden, zijn er verschillende opties. Zo kun je een glazen zeepdispenser gebruiken om je mengsel in te gieten. Ideaal: zo pomp je iedere avond een scheutje op een watje. Ook kun je kiezen om je watje in een glazen pot met de remover te dippen. Je kunt kiezen voor katoenen wattenschijfjes die je na gebruik weggooit. Of kies voor wasbare wattenschijfjes die je kunt hergebruiken. Goedkoper, beter voor het milieu én vrij van microplastics. Deze zijn te koop bij de meeste drogisterijen, speciaalzaken of online.
Zo maak je make-upremover
Allereerst beginnen we met de grootste klus: make-up verwijderen. De basis voor deze 2-fasenremovers is simpel: de helft is een basis van olie en de andere helft is op waterbasis. Hieronder vind je verschillende receptjes. Denk eraan om voor het gebruik nog even goed te schudden, om de lagen goed met elkaar te vermengen. Hoe weet je of je gezichtsreiniging werkt voor jouw huid? Is je huid niet droog of trekkerig, maar ook niet vet na gebruik? Dan heb je het juiste product te pakken.
1. Simpel en snel voor de normale huid
Zet je zeepdispenser of pot klaar en vul hem voor de helft met een natuurlijke olie, bijvoorbeeld olijfolie. Olijfolie bevat provitamine A en E en antioxidanten die je huid verzorgen. Kook voor de andere helft van je remover wat water en laat dit afkoelen. Meng de twee ingrediënten in je dispenser of pot. Removen maar!
2. Verzorgend voor de droge huid
Heb je een droge huid? Dan is een amandelolie geschikt als basis. Daarin zit provitamine A en linolzuur, wat deze olie extra hydraterend maakt. Vul je pot of dispenser voor de helft met de olie. Gebruik voor de andere helft bloesemwater, zoals rozenwater. Rozenwater is ideaal voor de droge huid. Je koopt het in speciaalzaken, sommige supermarkten en Turkse winkels, maar je kunt het ook zelf maken. Lees verderop in het artikel hoe je dat doet.
3. Wonderolie voor de vette huid
Voor een vette huid kies je voor de ene helft wonderolie. Oliën maken je huid vaak nog vetter, maar wonderolie kan de zuurtegraad van je huid beter onder controle houden dan bijvoorbeeld olijfolie. Bijkomend voordeel: het stimuleert ook nog eens de groei en het herstel van je wimpers en wenkbrauwen.
Wonderolie wordt ook wel ricinusolie of castorolie genoemd. Het verwijdert extra goed waterproof mascara. Kies bij een vette huid voor wat minder olie. Denk bijvoorbeeld aan een verhouding 30/70. Dus dertig procent olie en zeventig procent water. Maar experimenteer vooral met wat voor jou de juiste verhouding is. Voor het gedeelte water kun je hamameliswater (toverhazelaar) gebruiken, te koop bij speciaalzaken. Toverhazelaar versterkt de huid. De samentrekkende werking verfijnt de poriën, waardoor mee-eters minder kans krijgen door te zetten.
Ook interessant: Vergeet plastic shampooflessen, vanaf nu kun je je eigen shampoo maken. Niet alleen bespaar je geld en verminder je je ecologische voetafdruk, maar je hebt ook controle over wat je op je haar en huid aanbrengt. Zo maak je je eigen shampoo bar.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.