Koud douchen, korter douchen of minder douchen. Massaal proberen we te bezuinigen op ons favoriete me-time moment. Minder douchen is goed voor je energierekening, je huid, je haar en je overvolle agenda. Maar hoe fris je jezelf op zonder warme douchstraal? Wij vertellen je hoe je alsnog lekker kunt ruiken met een douchbeurt minder.
Of je nou te laat uit bed bent, minder wilt douchen vanwege de energierekening of simpelweg omdat je geen zin hebt om te douchen… Met deze tips kom je toch fris voor de dag.
Wakker worden met koud water
Spat zodra je opstaat wat koud water op je gezicht. Wil je meteen goed wakker worden? Houd je gezicht dan direct onder de koude waterstraal. Het koude water stimuleert de bloedsomloop in je gezicht waardoor je wangen gelijk kleur krijgen. Scrub je huid eens per week met een gezichtsscrub om dode huidcellen te verwijderen. En verzorg je huid dagelijks met een hydraterende crème.
Oma’s ultieme beautytip
De ultieme tip om jezelf op te frissen zonder uitgebreide douchbeurt is – jawel – het washandje. Oma wist het al, nu jij nog. Het klinkt misschien vreselijk ouderwets, maar niets is minder waar. Washandjes zijn je redder in nood. Zonder douchbeurt kun je jezelf zo toch even ontdoen van vieze geurtjes.
Neem je haarwasschema onder de loep
Je haren minder vaak wassen is beter voor je haar. Hoe vaker je je haren wast hoe sneller je haren vettig worden. Was je je haren dagelijks? Dan zal je haarbos er even aan moeten wennen om niet meer elke dag een lading shampoo over zich heen te krijgen. Bouw dit langzaam af tot één of twee keer per week wassen.
Droogshampoo is je beste vriendin
Ondanks je slimme haarwasschema begint je haarbos na een paar dagen toch wat vettiger te worden. Het wassen van je haren nog een dagje uitstellen? Droogshampoo is de uitkomst. Het laat je haar lekker ruiken en je lokken zien er weer frisgewassen uit. Lees hier waar je op moet letten bij het kopen van een gezonde droogshampoo.
Kies de juiste deodorant
Het kiezen van de juiste deodorant kan je een hoop vieze geurtjes besparen. Er bestaan verschillende soorten deo: anti-transpirant en de anti-perspirant. Het verschil tussen deze soorten? Volgens Jetske Ultee, onderzoekster in de dermatologie, zorgt de anti-transpirant voor het verbergen van zweetluchtjes, terwijl de anti-perspirant zweetlucht voorkomt. Stoffen uit de anti-perspirant mengen zich met het eiwit keratin dat zich in de huid bevindt. Samen vormt dit een laag op de huid die de uitgangen van zweetklieren blokkeert. Als we de uitdrukking ‘voorkomen is beter dan genezen’ moeten geloven kunnen we dus beter kiezen voor de anti-perspirant deodorant. Hoe herken je een anti-perspirant? Op de ingrediëntenlijst van de deodorant moet dan aluminium of zirkonium staan. Heb je een fijne anti-perspirant gevonden? Dan is het handig om te weten hoe je deze aan moet brengen. Het gebruiken van dit product is namelijk niet zo simpel als het lijkt. Onderzoeker en dermatoloog Zoe Draelos geeft een aantal tips:
- Breng de deodorant twee keer per dag aan omdat een anti-perspirant pas na een paar dagen goed gaat werken.
- Gebruik bij voorkeur een stick of een roller omdat je hiermee een dikkere laag kan aanbrengen. Stoffen uit de deo komen zo beter in contact met de keratine in je huid.
- Gebruik het product alleen op een droge huid. Eventueel kun je je oksels even een paar seconden droog föhnen.
De hele dag lekker ruiken
Gebruik een fijne bodylotion, parfum of bodymist om gedurende de dag lekker te blijven ruiken. Geurtjes blijf je langer ruiken op een vettige huid. Spray de parfum of bodymist daarom achter je oren of aan de binnenkant van je polsen. Oma’s tip: smeer wat vaseline op de huid voordat je de spray aanbrengt. Of breng wat parfum aan op een watje en stop die in je beha. Zo kun je er nóg langer van genieten.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Beeldmateriaal: Pexels