Laser is allang niet meer alleen voor gladde benen en oksels. Het kan zelfs helpen om van je acne en overbeharing af te komen. En wist je dat twaalf procent van de Nederlanders last heeft van schimmelnagels? Wij vertellen je wat laser kan doen voor je huid.
Een onschuldige haar op je bovenlip of kin? Vast iets wat je bekend in de oren klinkt als vrouw. Het kan nog een tikkeltje erger: een baard of snor. Overbeharing wordt als zeer vervelend ervaren. Zeker mensen met een donkere huid hebben er vaak last van, weet huidtherapeut Michelle Janssen van Laserkliniek Zwolle. “Mensen met een donkere huid hebben veel gekrulde en stugge haartjes en daardoor meer last van ingegroeide haren. Daar krijg je weer ontstekingen van. Dit komt op allerlei plekken op het lichaam voor, van de schaamstreek tot de bovenlip.”
Hoe donkerder de haartjes, hoe beter
Met laser kun je (ingegroeide) haartjes voor tachtig tot negentig procent verwijderen. Daar zijn wel meerdere behandelingen voor nodig. De laser zorgt voor verhitting van de haarzakjes, waarna deze dood gaan. De rest van de huid wordt met rust gelaten omdat de laser alleen afgaat op pigment. De gezonde huid zal dus niet beschadigen, mits de laser niet te hoog wordt ingesteld en er geen verandering is opgetreden in de huid. Hoe donkerder de haren, hoe beter want bij (pigmentloze) grijze en blonde haren werkt laseren niet.
Laser bij overbeharing
Er zijn twee vormen van overbeharing: hypertrichose en hirsutisme. Hypertrichose komt zowel voor bij mannen als vrouwen en kan al in de puberteit optreden. Het gaat hier om overmatige haargroei op plaatsen waar al van nature enige haargroei is.
Hirsutisme is een vorm van overbeharing bij vrouwen met een typisch mannelijk patroon. Janssen: “Daar hebben meer vrouwen last van dan men denkt. Bij deze vorm van overbeharing zien we dikke stugge haren op plekken waar normaal gesproken alleen mannen haar ontwikkelen. Denk aan de bovenlip, kin, wangen, rond de tepelhof, borst, rug, buik en liezen.” Beide soorten van overbeharing, hypertrichose en hirsutisme, gaan niet vanzelf over.
Laser bij puistjes en mee-eters (ook na de puberteit!)
Puistjes, mee-eters, rode bultjes of onderhuidse ontstekingen; dat klinkt als de puberteit, maar niets is minder waar. “Acne is een ook bij veel volwassenen een veelvoorkomend huidprobleem. Wat wij in onze kliniek te horen krijgen is dat mensen vaak allerlei middeltjes en smeersels uitproberen, zonder succes. Omdat acne een zichtbare huidaandoening is en vaak in het gezicht voorkomt, tast dit regelmatig ook de kwaliteit van leven aan. Zo kan er sprake zijn van schaamte voordat mensen zich tot onze kliniek wenden. Mensen willen nu echt van hun probleem af!”
Lasertherapie, al dan niet gecombineerd met peelingen, kan zorgen voor de vermindering van puistjes en mee-eters. Littekens en vlekken vervagen en na een aantal behandelingen zijn de eerste resultaten al zichtbaar: een egale huid. Acne of soortgelijke ontstekingen komen niet alleen voor op het gezicht, maar ook in de baardstreek en bij de liezen, oksels en op de billen. Ook dit is te behandelen. Er wordt dan gewerkt met verschillende type lasers.
Met lasertherapie wordt de talgproductie genormaliseerd en de huiddoorbloeding gestimuleerd. Acne kun je ook laten behandelen met LED-therapie (lichttherapie wat de wondgenezing versnelt) en fractional lasertherapie. Met deze therapie verbeter je de weerstand van de huid, wordt celvernieuwing gestimuleerd en pigmentvlekken, acne-littekens en onregelmatig huidreliëf verminderd. “Welke behandeling geschikt is hangt af van de ernst van de acne. Ook wordt er vaak samengewerkt met andere zorgverleners zoals de huisarts”, vertelt Janssen.
Schimmelnagels behandelen met laser
Twaalf procent van de Nederlanders heeft last van schimmelangels. Het gaat om een infectie van de nagel door schimmels, vaak veroorzaakt door een schimmelinfectie van de huid en daarbij een trauma van de nagel of een verminderde weerstand. De schimmel zorgt voor nagels die verkleuren, dik en brokkelig zijn. Voor schimmelnagels, ook wel kalknagels genoemd, schamen mensen zich vaak. Een kalknagel is moeilijk te behandelen, omdat de schimmel onder en in de nagel zit. Met laser worden de specifieke schimmels onder de nagelplaat gedood, iets wat de huis- tuin- en keukenmiddelen niet kunnen.
Het laserlicht dringt door de nagel heen waardoor die wordt verhit en de schimmels worden vernietigd. De nagel, het nagelbed en de omliggende huid zullen intact blijven. De nieuwe schone nagel is gemiddeld na ongeveer vier maanden zichtbaar. Er zijn gemiddeld drie behandelingen nodig wil het effectief zijn.
Is laser pijnlijk?
Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden, luidt het spreekwoord. Maar geldt dat ook bij laser? Janssen: “Het zijn geen ontspannende behandelingen. Door de hitte voel je constant een prikje. Bij alle behandelingen wordt de huid gekoeld en je went aan het gevoel. En het is doeltreffend. Als je echt een huidprobleem hebt, dan kan laser uitkomst bieden.”