In veel crèmes voor een gezonde, stralende huid zit vitamine C of vitamine E. Logisch, want deze vitamines zijn belangrijk voor een mooie huid. Maar krijg je nou een mooie huid met crèmes met deze vitamines? Of kun je beter een extra appel of banaan eten? Lees welk fruit je moet eten voor je huid.
Wist je dat de huid ons grootste orgaan is? Het is onze natuurlijke barrière om ons te beschermen, regelt onze lichaamstemperatuur en bepaalt voor een belangrijk deel ons uiterlijk. De huid is zo’n goede bescherming tegen indringers van buitenaf, dat veel crèmes eigenlijk helemaal niet de levende cellen in de huid kunnen bereiken. Veel crèmes bevatten vitamines, mineralen en antioxidanten die zorgen voor een mooie huid. Maar al die stoffen zitten natuurlijk ook gewoon in groente en fruit. Dus wat kunnen we beter doen voor een perzikhuidje: gezond eten of smeren?
Schoonheid zit van binnen
Niemand zit te wachten op een ruwe, droge, rode en jeukende huid. Voorkomen is beter dan genezen. Dus hoe zorgen we er voor dat we hier geen last van krijgen? Door de goede bescherming van de huid kunnen verzorgende crèmes lastig doordringen in de huid. Daarom zoekt gezondNU de oplossing in de schoonheid die van binnen zit. Bij een tekort aan vitamine A, B, C, polyfenolen en linolzuur blijken huidklachten zoals eczeem en ontstekingen te kunnen ontstaan. Wij hebben voor je op een rijtje gezet welke groente en fruitsoorten hiervan goede bronnen zijn.
Kleurenfestival
Bèta-caroteen is de voorloper van vitamine A en zit in groente en fruit met een oranje en gele kleur. Maar ook in donkergroene bladgroente. Het lichaam kan uit bèta-caroteen zelf vitamine A maken. Vitamine A zorgt voor de aanmaak van cellen in de huid. Belangrijke bronnen zijn worteltjes, bloemkool, spitskool en fruit zoals sinaasappels, mandarijnen en bananen.
Voor huid én haar
Er zijn meerdere B-vitamines die samen zorgen voor een mooie huid. Bij tekorten kunnen er ontstekingen van de huid ontstaan, vooral bij de mondhoeken. Vitamine B kan helpen tegen een ruwe huid en zorgt ook nog is voor gezond haar, win-win! Belangrijke bronnen zijn groentes als broccoli, spinazie en boerenkool, maar ook fruit zoals sinaasappels, appels en bananen.
Weg met de rimpels
Vitamine C beschermt het lichaam tegen vrije radicalen, die een rol spelen in verouderingsprocessen. Daarnaast helpt vitamine C bij de aanmaak van collageen. Het bindweefsel dat onze huid zacht en stevig houdt. Belangrijke bronnen van vitamine C zijn groente, fruit en aardappels. Met name koolsoorten, citrusfruit, kiwi’s, bessen en aardbeien.
Neem wat chocolade en wijn!
Een echte boosdoener voor de huid is een teveel aan UV-straling. Behalve zonnebrand kan het ook veroudering van de huid en huidkanker veroorzaken. Bèta-caroteen en polyfenolen kunnen in bepaalde mate helpen bij de bescherming van de huid tegen UV-straling. De belangrijkste bronnen van polyfenolen in ons dieet zijn fruit (granaatappel, druiven en bessen), groentes (rode bieten, rode kool en rabarber), chocolade en dranken zoals thee, koffie en wijn.
De buitenste laag van de huid bestaat voor ongeveer 15 tot 25 procent uit linolzuur. Een tekort aan linolzuur heeft daarom gevolgen voor de beschermende functie van de huid, het kan leiden tot haarverlies en een rode, droge, schilferige huid. Linolzuur is een meervoudig onverzadigd vet en vooral te vinden in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, maïsolie en sojaolie. Olijfolie bevat slechts 8% linolzuur. Steeds vaker wordt weer de “gewone” boter aanbevolen, maar voor de huid is het misschien toch beter om margarine of halvarine te gebruiken. Hier zit namelijk meer linolzuur in.
Een allergie, wat nu?
Groente en fruit zijn belangrijke bronnen van histamine. Histamine is een uitlokker van allergieën zoals eczeem. Eczeem maakt je huid er niet mooier op, iets wat net niet de bedoeling is. Lastig om al die groentes en fruit te eten als je een allergie hebt dus. Wat doe je dan? Probeer in ieder geval de uitlokkers van jouw allergie te vermijden.
Tip: de allergenen in groente en fruit kunnen verdwijnen door verhitting.