Juist in de zomer vallen spataderen meer op. En niet alleen omdat we onze benen vaker showen op het strand of als we in een rokje lopen. Ook zwellen de aderen in de zomer meer op. Wat te doen?
Veertig procent van de vrouwen – twintig procent van de mannen; dat zijn de cijfers bij spataders. En ze genezen nooit vanzelf. Gelukkig is de trend dat ‘strippen’ steeds meer vervangen wordt door laseren – een veel minder heftige behandeling. Kleinere plekjes worden weg gespoten.
Vroeger werden spataderen als cosmetisch probleem gezien, tegenwoordig zijn specialisten het daar niet meer mee eens. Een spatader kan een nieuwe spatader uitlokken. En hoe groter de spatader, hoe groter het risico op ontstekingen, open been of trombosebeen. Om die reden vergoeden steeds meer zorgverzekeraars de reguliere behandeling van spataderen.
Op een natuurlijke manier je spataderen aanpakken
Wie spataderen liever niet wil strippen of laten laseren, kan ze op de natuurlijke manier aanpakken met spatadertherapie, een massagemethode. Bij deze massagetechniek bouwt een therapeut geleidelijk de manuele druk bij de benen op en stimuleert met kracht de doorbloeding richting het hart stimuleert. De therapie is bedoeld voor mensen die al spataderen hebben. Door de techniek van duwen, trekken en daarna met een ruwe handdoek afborstelen, stimuleer je de algehele doorbloeding.
Verminder de kans op nieuwe spataderen
Bestaande spataderen trekken een eind weg. Helemaal verdwijnen zullen ze niet. Een ader die kapot is, kun je niet repareren. Maar zeker beginnende spataderen vallen minder op. Door de massagetechniek worden alle weefsels zoals spieren krachtiger en dat betekent meer steun voor verzwakte aderen. De kans op het ontwikkelen van nieuwe spataderen kan daardoor verminderen. En de pijn? Die verdwijnt of neemt in ieder geval enorm af. Zelfs bij mensen die al gestript of gespoten zijn.