Spataderen

Spataderen zorgen voor zware en vermoeide benen. Ze zijn echter niet alleen pijnlijk, we ervaren ze ook als ontsierend. Wat is de oorzaak van spataderen? En wat kun je ertegen doen?

Algemeen | Klachten | Behandeling | Oorzaken | Tips & vragen

Algemeen

Definitie van spataderen

Spataderen zijn verwijde aderen die daardoor duidelijk zichtbaar zijn op de huid of voelbaar onder de huid. Ze worden veroorzaakt door een verslapping van de vaatwand of een slechte klep in het bloedvat. In beenaderen zitten kleppen die ervoor zorgen dat het bloed in één richting stroomt, naar het hart. Wanneer de vaatwand slap is, kan de ader op den duur wijder worden waardoor de kleppen niet goed meer sluiten. Een niet goed werkende klep kan aderen langer maken en laten kronkelen. Spataderen komen vooral voor in de benen.

Vrouwen vaker last van spataderen

Eén op de vier mensen krijgt in zijn of haar leven te maken met spataderen. Vrouwen hebben vaker last van spataderen dan mannen. Van vrouwen tussen de 40 en 50 jaar oud, heeft 60 procent hier last van. Spataderen staan zelfs in de top tien van de redenen om de huisarts te bezoeken.

Klachten

De klachten bij spataderen zijn verschillend, niet iedereen heeft er last van. Veelvoorkomende klachten zijn:

  • Stuwingen in de benen en kuitkramp
  • Een zwaar gevoel in de benen (vooral ‘s avonds)
  • Onderhuidse bloedingen
  • Blauwe plekken of een stekende pijn en gezwollen gevoel in de de benen

Spataderen zijn meestal duidelijk zichtbaar op ledematen en daarom vaak niet mooi.

Behandeling

Naar de huisarts

Als er naast spataderen ook sprake is van onderhuidse bloedingen, kronkelige aderen op de benen of vochtophopingen in de enkels, is het verstandig naar de huisarts te gaan.

Zelf doen bij spataderen

  • Probeer niet te veel te staan. Vermijd ook langdurig met de benen over elkaar zitten. Dit belemmert de doorstroming van het bloed, waardoor stuwingen kunnen ontstaan. Draag daarom ook geen strakke, knellende kleding.
  • Beweeg dagelijks minstens twintig minuten. Door te bewegen masseren de beenspieren de aderen waardoor het bloed makkelijker omhoog wordt gepompt.
  • Verbeter de doorbloeding. Voorkom koude voeten en draag géén hoge hakken. Een wisselbad stimuleert de bloedsomloop. Houd de voeten drie minuten in een warm water en daarna drie seconden in koud water, herhaal dit twintig minuten.
  • Leg de benen ‘s nachts wat hoger dan de rest van het lichaam.
  • Stop met roken, want dit beschadigt de bloedvaten. De nicotine in sigaretten vernauwt de vaten en verhoogt de bloeddruk.

Oorzaken

Een niet elastische of slappe vaatwand is vaak erfelijk bepaald. Het kan daarnaast veroorzaakt worden door een tekort aan belangrijke voedingstoffen. Een hogere druk in de bloedvaten kan ontstaan door overgewicht of tijdens de zwangerschap. Tijdens de zwangerschap neemt de hoeveelheid oestrogeen in het bloed toe. Hierdoor verzwakt het bindweefsel in de vaatwanden. De druk op de beenaderen wordt ook hoger doordat de baarmoeder vergroot is tijdens de zwangerschap. Wanneer het hart niet krachtig genoeg pompt, kunnen er ook stuwingen ontstaan.

Staande beroepen

Bij mensen die veel staan, komen vaker spataderen voor. Het bloed moet dan vanuit de weefsels naar het hart steeds weer de zwaartekracht overwinnen. De stuwingen die dan onstaan, leiden tot een slappe vaatwand en misschien wel spataderen.

Tips & vragen

Artikelen in het dossier

7 dingen die je darmen je willen vertellen

7 dingen die je darmen je willen vertellen

0
Hoe is het met je darmen? Grote kans dat je zegt: ‘prima’. Want zeg nu eerlijk: let je eigenlijk wel op je darmen? Vaak...
Eet je lever gezond

Eet je lever gezond