Haren die rechtovereind staan nadat je een trui over je hoofd hebt getrokken of een stroomstootje die je krijgt als je en deurklink aanraakt. Op koude dagen hebben veel mensen last van statische schokjes. Hoe ontstaan dit eigenlijk en kun je hier iets aan doen? Wij leggen je uit hoe het zit.
IJskoud weer, maar draai je liever geen muts om statische schokjes te voorkomen? Geloof ons, je bent niet de enige. Maar waar komt deze statische lading vandaan? En hoe kunnen we er toch warm bijlopen in de winter zonder deze vervelende schokken te krijgen?
Wrijving
Statische elektriciteit wordt veroorzaakt door wrijving tussen verschillende isolerende materialen. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je met een trui aan op een stoel zit, wanneer je een ballon over je trui wrijft of wanneer je oversized trui langs je arm wrijft. Deze wrijving zorgt ervoor dat je statisch wordt. Normaal gesproken wordt deze statische lading vanuit je lichaam gelijk de grond in geleid. Maar in de winter wordt dat tegengehouden door verschillende dingen.
Droge lucht
Je lichaam ontlaadt makkelijker bij vochtige lucht. De statische lading wordt normaal gesproken gelijk de grond in geleid. Wanneer de lucht erg droog gaat dit lastiger. Je lichaam houdt de lading dan vast. Hoe weet je of de lucht droog is of niet? Dit heeft alles met het weer te maken. Regent het een tijd niet en is het koud buiten? Als het koud is stoken we namelijk meer en dit zorgt voor drogere lucht in huis. De kans op statisch geladen schokjes is dan het grootst.
Ontladen
Je lichaam moet de lading die veroorzaakt wordt door de wrijving wel kwijtraken. Lukt dat niet omdat de lucht te droog is? Dan stapelt de lading zich op totdat je iets aanraakt dat stroom geleid en er een schok ontstaat. Het is zelfs mogelijk dat de opgebouwde lading in je lichaam zo hoog is dat er bij het ontladen een vonk te zien is.
Simpele tips om schokken te voorkomen
Leren zolen: Draag schoenen met een zool van leer. Rubberen zolen kun je beter niet dragen. Schoenen met rubber kunnen juist schokjes veroorzaken.
Draag katoen of linnen: door kleding te dragen van deze stoffen ontstaat er minder wrijving waardoor de kans op schokken kleiner wordt. Ook kan het helpen om je kleding te wassen met azijn of een speciale antistatische wasverzachter.
Let op de luchtvochtigheid: voorkom dat de lucht erg droog is in huis. Zet bakjes water in huis, hang waterbakjes aan de verwarming of maak gebruik van een luchtbevochtiger.
Raak een plant aan: Raak lichtjes een plant aan om je elektrische lading kwijt te raken zonder schok te krijgen.
Hydrateren: Gebruik een hydraterende gezichtscrème en was je haren niet te vaak. Vaak wassen maakt je haar droger en dit kan de kans op schokjes en statisch haar vergroten. Ook een goed gehydrateerde huid maakt de kans op schokjes kleiner. Meer tips tegen statisch haar lees je in dit artikel.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.