Je voeten hebben heel wat te verduren en laten we eerlijk zijn: ze verdienen écht een beetje meer liefde en aandacht. Dus geef je hardwerkende stappers een verzorgend voetenbad. Hoe je dat dat? Wij delen vier voetenbadrecepten met je en waarom deze zo goed voor je zijn.
Een voetenbad kan op verschillende manieren goed zijn voor je voeten en je algehele welzijn. Het is een fantastiche manier om te ontspannen na een lange (werk)dag. Het warme water helpt spanning in je voeten – en indirect ook in je lijf – te verminderen. Daarnaast kan een voetenbad pijnverlichtend werken. Het warme water ontspant de spieren, verbetert de bloedcirculatie en vermindert ontstekingen. Ook zorgt het water voor een zachtere huid, waardoor het gemakkelijker wordt om dode huidcellen te verwijderen. Je kunt een voetvijl gebruiken om je voeten te exfoliëren en ze gladder te maken. Genoeg redenen dus om je voeten vaker te verwennen met een badje.
4 recepten voor een voetenbad
Een voetenbad hoeft niet alleen te bestaan uit warm water. Met een paar simpele ingrediënten maak je een verwenmoment voor je voeten nóg fijner en effectiever. Deze vier badjes moet je echt eens proberen:
1. Rijstbad
Een bad met rijst zou een effectieve manier zijn om zweetvoeten tegen te gaan. En minder zweet betekent een minder prettige omgeving voor bacteriën.
Dit heb je nodig: kook een halve kop rijst in veel water. Giet de rijst af en bewaar het water. Voeg 2 eetlepels bakpoeder toe aan het rijstwater en laat het afkoelen tot het water lauwwarm is. Et voila!
2. Salie en rozemarijn
Salie en rozemarijn hebben een antibacteriële en schimmelwerende werking. Ook zou rozemarijn – net als rijst – ervoor zorgen dat de productie van zweet van de zweetklieren wordt verminderd.
Dit heb je nodig: 1 theelepel rozemarijn, 1 theelepel gedroogde salie
3. Melkbad
Je voeten onderdompelen in melk klinkt misschien vreemd, maar het maakt je huid heerlijk zacht. Een voetbad met melk verzorgt je huid, waardoor het weer in balans komt. Zeg maar dag tegen dode huidcellen!
Dit heb je nodig: 1 glas melk, sinaasappelschil van een halve sinaasappel, citroensap van een halve citroen citroenschil, 2 druppels lavendelolie
4. Zwarte thee
Je voeten weken in zwarte thee? Lekker is anders, zou je zeggen. Maar het zuur zou bacteriën wegjagen. Het is niet wetenschappelijk bewezen, maar wellicht werkt het voor jou.
Dit heb je nodig: 4 zakjes zwarte thee
Het effect van wisselbaden
Je voeten worden blij van een wisselbad, het stimuleert namelijk de doorbloeding. Bij een wisselbad gaat het erom dat je een warm voetbad afwisselt met een koud voetbad. Maak dus twee voetbadjes klaar: één met warm water en één met koud water. Begin met het warme bad en blijf daar vijf minuten inzitten en laat je voeten vervolgens voor vijftien seconden in het koude bad zakken. Wissel een paar keer af en eindig met koud water.
Fijne oliën bij voetproblemen
Op zoek naar fijne oliën voor in een voetbad? Zoek niet verder! Deze oliën zijn goed bij voetproblemen zoals kalknagels: kokosolie, tea tree olie, sesamolie, olijfolie met geperste knoflook, lavendelolie, oregano-olie.
Stap voor stap een voetbad
- Kook water en laat het afkoelen tot het water lauwwarm is.
- Leg een paar handdoeken op de vloer om je tapijt/vloer te beschermen tegen morsen.
- Spoel je voeten af, zodat ze schoon zijn.
- Maak je voetbad klaar en plaats je voeten in de kuip.
- Week je voeten 15 tot 20 minuten. Als het water onaangenaam koel wordt, kun je een deel van het water vervangen
- Droog je voeten en tenen goed af. Lukt het niet met een handdoek. Goed afdrogen voorkomt schimmels.
- Verwijder vuil onder je teennagels en knip je teennagels recht af.
- Masseer je voeten door een bak te vullen met -jawel – knikkers. Rol je voeten hierover heen en weer om de bloedstroom te bevorderen en te masseren.
- Verzorg je voeten door ze in te smeren met een lekkere lotion of olie.
Ook interessant
Een voetenbad is een ideaal onderdeel voor een budgetproof thuisspa. Hier check je nog veel meer tips hoe je thuis kunt genieten van een zelfgemaakte welness.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.