Bindweefselmassages lijken populairder dan ooit. Huidtherapeuten bieden ze aan tegen huidveroudering, maar soms ook om chronische pijn en stijfheid te verminderen. Zorgt een bindweefselmassage écht voor een strakke en stralende huid? En kan het zelfs effectief zijn bij lichamelijke klachten als gewrichtspijn?
Eerlijk is eerlijk, benen die niet meer zo strak zijn als ze ooit zijn geweest is absoluut geen ramp. Toch ervaren veel mensen dit als storend. Bindweefselmassages lijken dan ook populairder dan ooit. Wat mag je daarvan verwachten? En wat houden die massages in?
Verbeterde doorbloeding
“Bindweefsel geeft stevigheid aan ons lichaam. Het ondersteunt de huid en beschermt organen, botten, spieren en pezen”, legt Charley Huf uit. Ze is eigenaar van de Bindweefsel Bar: een salon in Amsterdam die ‘signature bindweefselbehandelingen’ aanbiedt. “Door auto-immuunziektes, erfelijke belasting, hormonale disbalans en een ongezonde leefstijl kan de kwaliteit van je bindweefsel achteruitgaan. Ook leeftijd speelt een rol. Wanneer je bindweefsel ongezond is, kan zich dat op verschillende manieren uiten. Bij de één treden verhardingen op en ontstaat een sinaasappelhuid. Een ander krijgt juist te maken met verslappingen. Omdat het zo kan verschillen, is bindweefsel best complex. Ik noem het altijd een magisch web.” Charley heeft een achtergrond in de Chinese geneeskunde. Tijdens de massages wordt naar heel het lichaam gekeken en rekening gehouden met de meridianen. “We proberen zo veel mogelijk ontspanning aan te brengen en activeren het lichaam stap voor stap. Hierbij gebruiken we verschillende hulpmiddelen, zoals foamrollers en cups: kleine bekertjes die vacuüm zuigen. Op deze manier verbetert de doorbloeding en worden afvalstoffen afgevoerd.”
Je huid in topconditie
Volgens Anne-Fleur Pols, huidtherapeut bij Bey by Bergman Clinics, kunnen veel mensen baat hebben bij bindweefselmassage. “Ook als je geen klachten hebt en een gezonde huid, is het aan te raden. Sterker nog: veel van mijn cliënten komen hier juist preventief, zodat hun huid in goede conditie blijft. Vanaf je dertigste jaar neemt het collageenniveau in je huid langzaam af; dat is een mooi moment om te starten. Wanneer je eenmaal diepe rimpels in je gezicht hebt, is een bindweefselmassage niet het meest effectief. Dan werkt een chemische peeling of laserbehandeling beter.” Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden, want een bindweefselmassage kan best gevoelig zijn. “Je glijdt niet over de huid, maar pakt de huid echt op en geeft een soort rek in het onderhuidse weefsel. Het zijn diepe knedingen, heel anders dan een ontspanningsmassage. Natuurlijk houden we rekening met iemands pijngrens en bouwen we de behandeling op. Want hoe vaker je komt, hoe minder pijn het doet. Bovendien vinden veel cliënten de ‘pijn’ op een gegeven moment juist fijn.”
Littekenbehandeling en verlichting van hoofdpijn
Hoewel de meeste mensen om cosmetische redenen bij Anne-Fleur aankloppen, gaat het soms ook om medische klachten. “Een aantal cliënten heeft last van migraine die vanuit de voorhoofdspier ontstaat. Eens in de vier tot zes weken geef ik hun een bindweefselmassage in het gezicht, waardoor de klachten afnemen. Maar ik behandel bijvoorbeeld ook mensen met littekens. Als je een litteken op een plek als je knie of oksel hebt, kan dat zeer doen bij bewegingen. Door het masseren wordt het litteken soepeler en verkleeft het minder aan de onderlaag van de huid.” Ook Charley merkt dat haar cliënten meer uit de bindweefselmassages halen. “In eerste instantie komen ze om hun uiterlijk te verbeteren, maar al snel ervaren ze hoeveel minder spanning ze in hun gezicht en nek vasthouden. Ik ben dan ook van mening dat een bindweefselmassage voor iederéén goed is. Al is het maar om al je afvalstoffen af te voeren.”
Wat is het cosmetische effect van een bindweefselmassage?
Als je nou toch voor het cosmetische aspect gaat, wat mag je dan eigenlijk verwachten na een bindweefselmassage? Anne-Fleur: “Je komt niet totaal gelift terug. Wat je wel hebt, is een mooie, gestimuleerde en wat strakkere huid. Je ziet er heel fris uit; perfect voor een feestje. Als je blijvend resultaat wilt, moet je het echt onderhouden.” Voor een optimaal resultaat is niet alleen het bijhouden van belang, maar is ook een gezonde leefstijl essentieel, benadrukt Charley: “Voor de behandeling is er altijd een intakegesprek. Daarin bespreken we de gewenste doelen, maar geven we ook advies over leefstijl. Als je ongezond eet en niet beweegt, zal uiteindelijk weer hetzelfde verval optreden.”
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.