Als tiener hoopt geen enkele vrouw het te krijgen. En als dertiger, veertiger zit het er tóch. Striae. Bijna elke vrouw kan wel een plek aanwijzen op haar lichaam waar striae zit. Doodnormaal dus. Maar wat weten we erover? Hoe ontstaat het? En kun je er weer vanaf komen?
Groeistrepen ontstaan als je sneller groeit dan je huid kan bijhouden. Je rekt je huid als het ware op. Dat kan door sterke gewichtstoename, een zwangerschap, (te) snelle spierontwikkeling of een groeispurt in de puberteit. Op dit soort momenten komt er een te grote spanning op de huid te staan, waardoor het onderhuids bindweefsel scheurt. Er ontstaan dan strepen die littekens nalaten.
Strepen van een paar centimeter
Striae herken je aan strepen van enkele centimeters lang en breed. Op de plek van de groeistrepen zijn de lichaamshaartjes verdwenen en wordt geen talg of zweet afgescheiden. In het begin hebben de strepen een rode of paarsrode kleur. Daarna worden ze bleker en vormen lijntjes. Het komt meestal voor op plekken waar de huid het meest gespannen is, zoals de buik, billen, dijen, liezen en rond de tepels.
Tip: een bindweefselmassage kan de huid iets oprekken en soepeler maken.
Striae tijdens de zwangerschap
Veel vrouwen zien tot hun schrik striae ontstaan tijdens de zwangerschap. Als je zwanger bent, heb je er meer kans op. Tijdens de zwangerschap wordt het onderhuidse bindweefsel van de buikwand of de borsten uitgerekt. Daardoor kunnen groeistrepen ontstaan. Na een paar jaren gaan de paarsrode strepen eruitzien als witte littekens. Hoe ouder je zwanger wordt, hoe minder last je hebt van groeistrepen. De jonge huid is namelijk gevoeliger voor striae, waarschijnlijk doordat je huid op jonge leeftijd strakker is.
Tip: smeer je buik vanaf de derde maand van de zwangerschap een paar keer per dag in met (amandel)olie of een vette crème. Het mineraal zink in voeding maakt de huid elastisch. Eet dus voldoende vis, vlees, schelpdieren, pompoen- en zonnebloempitten.
Waarom heb ik wel striae en jij niet?
Waarom heb jij wel striae en je vriendin niet? Het is grotendeels erfelijk bepaald. In totaal zijn er vier genen die verklaren waarom de ene persoon gevoeliger is voor groeistrepen dan de ander. Elastine is van die vier genen de belangrijkste. Heeft je zus, moeder en/of oma striae? Dan is de kans groter dat jij het ook krijgt.
Het is niet gevaarlijk, maar striae kan – vooral in het begin – wel jeuken of extra gevoelig zijn. Er is alleen weinig aan te doen: als je het hebt, dan gaat het niet meer weg. Het zijn namelijk eigenlijk littekens.
Tip: bij een drogisterij of apotheek kun je een crème kopen die de striemen mogelijk vermindert. Vaak zit hier vitamine K in. Ook bestaan er laserbehandelingen en bieden schoonheidssalons en dermatologen verschillende behandelingen aan.
Heb je eenmaal striae, dan zal het dus niet meer weggaan. Weet dat je niet de enige bent met groeistrepen; (bijna) iedere vrouw kan wel een plek aanwijzen waar striae zichtbaar is.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.