Heb je weleens een zelfbruiner gebruikt? Dan weet je ongetwijfeld dat het makkelijker lijkt dan het is. Gevlekte benen, nét iets te veel van het goedje en voor je het weet … is ook je badkamer van top tot teen getanned. Bij het sprayen ontstaat er een heleboel nevel. Naast dat de spray op je huid beland, zwerft het ook rond in je omgeving. En dat betekent dat je een deel van deze nevel ook inademt. Hoe erg is dat? En hebben zelfbruiners ook een gezondheidseffect op de huid?
Hoe werken zelfbruiners
Zelfbruiners bevatten de stof DHA (dihydroxyaceton), deze stof zorgt voor de bruine kleur. Vaak denken we dat de bruine kleur alleen komt door de kleurstoffen in zelfbruiner, maar dat is niet helemaal juist. DHA reageert met aminozuren (bouwstenen van eiwitten) in de bovenste huidlaag. Door deze reactie worden melanoidine gevormd en die zorgen voor de bruine kleur. De melanoidines binden aan de aminozuren in je huid, waardoor je de kleur er niet zomaar afwast. Na een tijdje zal de bruine kleur vervagen doordat de bovenste laag van de huid slijt. Let op: in sommige zelfbruiners zit wél kleurstof. Zo kun je makkelijk zien waar je bent gebleven, deze kleur spoel je er dus snel weer af.
Wat zit er in?
Volgens Waarzitwatin.nl bevatten luxere zelfbruiners naast DHA ook erythrulose. Deze stof werkt hetzelfde als DHA, maar dan langzamer. Dit zorgt ervoor dat het effect van de zelfbruiner langer aanhoudt. Naast deze werkzame stoffen worden er ook vaak geurstoffen, conserveermiddelen, emulgatoren en vochtinbrengende stoffen toegevoegd aan zelfbruiners.
Is het gebruik van zelfbruiners veilig?
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: bij normaal gebruik zijn zelfbruiners veilig. Als je bruin wilt worden, zijn zelfbruiners veiliger dan UV-licht van zonlicht of de zonnebank volgens Waarzitwatin.nl.
Zelfbruiners zijn er in verschillende vormen, zoals sprays en crèmes. Alle zelfbruiners die in de EU verkocht worden zijn veilig voor gebruik. Toch adem je tijdens het smeren van een crème minder chemische stoffen in, zoals DHA, dan tijdens het sprayen. Ook kun je van sommige irriterende stoffen wel allergische reacties krijgen. De kans op irritatie of allergische reacties neemt toe wanneer je het product vaker gebruikt. Wel sprayen? Ventileer de ruimte goed of ga buiten aan de slag en houd je ogen en mond goed dicht.
Tip: test een zelfbruiner op een klein stukje huid, bijvoorbeeld aan de binnenkant van je bovenarm. Zo test je eerst of je huid hier goed op reageert . Ook handig: zo test je gelijk hoeveel van het goedje je nodig hebt voor het gewenste effect.
Opgelet: gebruik óók een zonneproduct
Zelfbruiners bieden géén bescherming tegen de zon. Heb je een spray tan of een crème gebruikt? Smeer je dan alsnog goed in met zonnebrandcrème om je huid te beschermen tegen de UV-stralen van de zon. Zo kies je het juiste zonneproduct voor je huid volgens een deskundige.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.