Stap één bij zonnig weer: smeer je goed in met zonnebrandcrème. Simpel gezegd, maar in werkelijkheid helemaal niet zo eenvoudig. Want hoeveel heb je nou écht nodig? Een kleine teaser: een likje hier en daar is niet genoeg. In dit artikel vertellen we hoeveel en hoe vaak je moet smeren en wat je kunt doen als je toch bent verbrand.
Hoera, de zon laat haar gezicht eindelijk weer wat vaker zien. Daar worden we blij van! De zon draagt namelijk bij aan de aanmaak van vitamine D en aan ons welzijn, wat zorgt voor vitaliteit en een vrolijker humeur. Helaas is er ook een maar, want te veel blootstelling aan de zon kan zorgen voor een verbrande huid en de gevaren van de lentezon worden vaak nog onderschat. Ook in het voorjaar ligt verbranding namelijk op de loer, met een rode, trekkerige, jeukerige en pijnlijke huid tot gevolg. Daarom is het ook in de lente belangrijk om je huid goed te beschermen met een zonnebrandcrème met een hoge SPF en je hoofd te bedekken.
Hoeveel en hoe vaak moet je zonnebrandcrème smeren?
Even een beetje op je gezicht of schouders smeren? Helaas, dat is niet genoeg. Voor een goede bescherming van je huid geldt de regel: één theelepel zonnebrandcrème per lichaamsdeel (dus voor elk been, arm, je buik, rug, en gezicht). Voor volwassenen komt dit neer op ongeveer 30 tot 40 ml per keer. Denk ook aan de ‘vergeten plekjes’, zoals je oren, nek, voeten en de huid langs de rand van je kleding. En smeer om de twee uur opnieuw, zeker als je veel zweet of hebt gezwommen.
Belangrijk: smeer ook als het bewolkt is
Als de zon niet schijnt, hoef je niet met zonnebrandcrème te smeren. Toch? Helaas niet. Ongeveer 80 procent van de uv-straling dringt gewoon door de wolken heen. Dus ook op grauwe of frisse dagen kan je huid ongemerkt schade oplopen. Uv-straling is er namelijk altijd, óók als je die niet ziet of voelt. Zelfs tijdens een korte wandeling, een koffietje op het terras of een fietstocht naar de supermarkt. Daarom is het slim om van het smeren van zonbescherming een dagelijkse gewoonte te maken – net als tandenpoetsen. Zo geef je je huid elke dag de bescherming die het nodig heeft, zonder dat je er steeds bij stil hoeft te staan.
Gebruik een dagcrème met SPF voor je gezicht
Het is belangrijk om je gezicht in elk geval elke dag in te smeren met een dagcrème met SPF. Ga je de zon in? Zorg er dan voor dat je je gezicht extra insmeert met zonnebrandcrème. Zeker als je een gevoelige, vette of juist droge huid hebt. Een tip: DERMASENCE heeft verschillende dagcrèmes met SPF in het assortiment, afgestemd op diverse huidtypes. Ze beschermen niet alleen tegen uv A- en uv B-straling, maar verzorgen je huid ook intensief. Zo sla je twee vliegen in één klap: je verzorgt én beschermt je huid.
Toch verbrand? 5 slimme tips
Ai… ondanks al je goede bedoelingen heb je toch te lang in de zon gezeten. Je huid is rood, gevoelig en misschien zelfs wat pijnlijk. Geen paniek! Met deze vijf tips help je je huid weer tot rust te komen en voorkom je verdere schade.
1. Koel je huid voorzichtig
Leg een koel, nat katoenen doekje of een vochtig T-shirt op de verbrande huid om de hitte eruit te trekken. IJsblokjes of ijskoude kompressen lijken misschien een goed idee, maar kunnen je huid juist extra beschadigen. Lauw water is je beste vriend.
2. Smeer een kalmerende aftersun
Kies voor een aftersun op waterbasis of een lichte schuimformule. Vermijd olieproducten of vette crèmes, want die houden de warmte in je huid juist vast. Lichte lotions, gelcrèmes of gelmaskers trekken snel in en hebben een verkoelend effect. Aloë vera is een fijn ingrediënt: het zit vol vitaminen, aminozuren en mineralen, ondersteunt de celvernieuwing en helpt de huid vocht vast te houden.
3. Blijf je huid hydrateren
Eén keer smeren met aftersun is niet genoeg. Blijf je huid verzorgen met hydraterende producten en zorg dat je huid vochtig blijft. Een droge, schilferende huid heeft tijd en verzorging nodig om te herstellen.
4. Blijf uit de zon
Je verbrande huid is extra kwetsbaar en moet herstellen. Blijf in de schaduw, draag luchtige kleding die je huid bedekt en laat de zon voorlopig even links liggen. Ook als het bewolkt is, want uv-stralen zijn er altijd.
5. Luister naar je huid
Is je huid ernstig verbrand, ontstaan er blaren of voel je je niet lekker? Neem dan contact op met je huisarts. Een licht verbrande huid kun je meestal zelf verzorgen, maar bij twijfel is het belangrijk om aan de bel te trekken.
Dit artikel is geschreven in opdracht van DERMASENCE. Bij DERMASENCE maken ze gebruik van de kracht van de natuur voor een doeltreffende en verdraagzame medische huidverzorging. Daarbij combineren ze de oude wijsheid van de natuurgeneeskunde met de nieuwste bevindingen van de wetenschap. Zo ontwerpen ze actief medische huidverzorging voor elk huidtype en een breed scala van huidbehoeften.