Mensen die precies uit de maat klappen, stappen of dansen. Je komt ze niet alleen tegen op familiefeestjes, maar ook bij concerten en zelfs officiële plechtigheden. Neem het ze niet kwalijk, want sommige mensen kunnen hier gewoon écht niets aan doen en dat heeft een reden.
Eerlijk is eerlijk: het is fascinerend om te zien hoe sommige mensen totaal geen gevoel voor ritme hebben. ‘Zo moeilijk is het toch niet?’, zou je denken. Maar dat is voor sommigen dus wel het geval. Wij leggen je uit waarom de één perfect op de maat kan bewegen, terwijl de ander totaal geen ritmegevoel heeft.
Last van amusie
Muzikaliteit is niet voor iedereen weggelegd, maar voor een klein deel van de populatie gaat dit nog een stap verder. Ongeveer 5 procent van de mensen heeft namelijk een vorm van doofheid die alleen te maken heeft met muziek. Dit wordt ook wel amusie genoemd. Mensen met amusie hebben problemen met het verwerken, onthouden en nadoen van geluiden. Zij hebben dus niet alleen geen gevoel voor ritme, ze kunnen ook de juiste toonhoogte niet waarnemen. Ook het nazingen of klappen van een melodie gaat hen minder goed af. Daarnaast vallen toon- en ritmedoofheid ook nog onder amusie.
Aangeboren of hersenbeschadiging
Grote kans dus dat de mensen die jij bij een feestje uit de maat ziet klappen of dansen last hebben van ritmedoofheid. Het is een aangeboren aandoening, maar het kan ook ontstaan na een hersenbeschadiging in de auditieve cortex, het gedeelte van het brein dat geluiden verwerkt.
Opvallend is dat je ritme- en toonhoogteherkenning afzonderlijk van elkaar aangetast kunnen zijn, maar ze zijn wel sterk met elkaar verweven in hoe muziek wordt gewaardeerd. Uit een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt zelfs dat een deel van de mensen met amusie ook last heeft van musical anhedonia: een aandoening waardoor je niet van muziek houdt. Dit kan soms zover gaan dat ze er absoluut niet tegen kunnen als ze muziek horen. Met name strijkinstrumenten, zoals een viool.
Wat te doen tegen amusie?
Omdat er nog maar weinig bekend is over amusie, zijn er nog geen behandelingen voor deze aandoening. Wel hebben meerdere studies aangetoond dat mensen met amusie bepaalde melodieën net zo goed kunnen onthouden als mensen die géén amusie hebben. Daarnaast is het goed om te weten dat muziek luisteren allerlei voordelen kent. “Het kalmeert, vertraagt je hartslag én je bloeddruk, aldus klinisch neuromusicoloog Artur Jaschke over muziek. Een goed ‘medicijn’ voor je gezondheid dus. Óók als je niet zo muzikaal bent aangelegd.
Ook interessant
Je kunt niet alleen een liedje in je hoofd hebben, wetenschappers kunnen het er ook (letterlijk) uithalen. Amerikaanse hersenonderzoekers zijn er namelijk in geslaagd om een herkenbare versie van dit wereldberoemde lied te reconstrueren op basis van de hersenactiviteit van mensen die naar het nummer luisterden. Een doorbraak wat veel kan betekenen voor mensen die niet goed kunnen spreken.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Beeldmateriaal: Pexels