We kunnen ons voorstellen dat je soms écht geen zin hebt om te sporten. Maar sommige zijn met geen mogelijkheid de sportschool – of überhaupt in beweging – te krijgen.. Heeft het te maken met motivatie, doorzettingsvermogen of kun je écht allergisch zijn voor sporten?
Een sportallergie: ja, het bestaat echt! De kans dat jij dit hebt is klein, want volgens dit onderzoek heeft maar 50 op de 100.00 mensen hier daadwerkelijk last van. Maar hoe herken je deze allergie? En is een sportallergie het allerbeste excuus om niet te sporten? Wij vertellen je alles over dit fenomeen.
Hoe herken je een sportallergie?
Om te begrijpen wat een sportallergie is, is het goed om te weten wat er gebeurt in je lichaam als je een allergie hebt. Bij een allergische reactie geeft je immuunsysteem een heftige reactie op iets dat eigenlijk onschadelijk is voor je lichaam. Mensen die allergisch zijn voor sporten krijgen bij inspanning allerlei klachten. De klachten ontstaan door een verhoogde lichaamstemperatuur als gevolg van beweging. De mate van beweging die de klachten veroorzaakt verschilt per persoon. Van lichte inspanning, zoals wandelen tot intensieve inspanning, zoals hardlopen. De allergische reactie zorgt bijvoorbeeld voor jeuk, een rode huid, ademhalingsproblemen, een gezwollen tong, braakneigingen en het gevoel dat je flauw gaat vallen. Behoorlijk heftig dus. Ook de intensiteit van deze klachten verschilt per persoon.
Voedselafhankelijke sportallergie
Een variant op de sportallergie is de voedselafhankelijke sportallergie. Mensen met deze vorm van sportallergie kunnen klachten krijgen wanneer ze na het eten van bepaalde voedingsmiddelen gaan bewegen. Vaak zijn tomaten, pinda’s, noten of tarwe de boosdoeners bij een voedselafhankelijke sportallergie. Het vreemde aan deze vorm is dat er geen klachten ontstaan bij het eten van de voeding in rusttoestand. Het gaat hier dus echt om de combinatie van voeding en beweging. Maar ook andere factoren, zoals het gebruik van medicijnen en je menstruatiecyclus kunnen invloed hebben op deze allergie. Tijdens je menstruatie is je lichaam bijvoorbeeld vatbaarder voor het krijgen van een allergische reactie.
Wat kun je doen?
Echt handig is deze allergie dus niet. Wel is er een lichtpuntje. Er zijn namelijk anti-allergietabletten die je kunt innemen voordat je gaat sporten. Deze tabletten helpen bij beide allergieën. Ook kan het helpen om te letten op voeding die binnenkrijgt. Weet je van jezelf dat je vervelende klachten krijgt wanneer je bijvoorbeeld pinda’s eet, dan kun je hier rekening mee houden. Zelfs een sportallergie is dus geen excuus om niet meer te gaan sporten.
Meer tips, motivatie en kennis over sporten opdoen? Je leest het hier.
Volg ons op Instagram, Facebook en Tik Tok, neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.