Spierpijn is pijn die één tot twee dagen na een zware inspanning op kan treden en vijf tot tien dagen kan aanhouden. Spierpijn gaat vaak gepaard met stijfheid, gevoeligheid, een verminderde spierkracht en mogelijk een bewegingsbeperking. Maar hoe komt dit nu precies en wat kun je er precies tegen doen?
Vroeger dacht men dat spierpijn veroorzaakt werd door melkzuur. Deze theorie is achterhaalt want melkzuur blijkt niet lang in de weefselcel te blijven zitten. Wat men denkt wat gebeurt bij spierpijn is dat er door de training allemaal kleine scheurtjes ontstaan in de spierweefsel en hoe groter het scheurtje hoe langer en heftiger de spierpijn is. Deze scheurtjes helen weer door het eten van onze eiwitten. Eiwitten is een bouwstof voor onze lichaam en zorgt dus o.a. voor onze spiergroei.
Soms heb je wel spierpijn en soms niet
Soms heb je wel spierpijn en soms niet. Dit is afhankelijk hoe je traint omdat sommige manieren van training zwaarder is voor een spier dan andere vormen van trainingen maar het is ook afhankelijk of je echt tot ‘muscle failure’ (spiervermoeidheid) gaat. Kom je niet tot spiervermoeidheid met trainen dan krijg je ook geen kleine spierscheurtjes en dus ervaar je ook geen spierpijn.
Tips
Tot slot zijn er ook nog enkele tips waardoor je spierpijn zo goed en zo kwaad mogelijk kan voorkomen en wegwerken, al bestaat er helaas geen toverformule.
- Een massage bevordert de bloedtoevoer naar je spieren. Meer bloed naar je spieren, is dus ook meer zuurstof en een beter herstel.
- Neem een koude douche of dompel je benen een tiental minuten onder in een ijs bad na je training. Dat bevordert ook je bloedsomloop.
- Herstel begint bij het nemen van de juiste voeding (voornamelijk eiwitten in combinatie met wat koolhydraten). Deze kun je het beste nemen binnen de eerste dertig minuten na je training.
- Voldoende rusten: 7 uur slaap per nacht is geadviseerd maar wat nog belangrijker is de rusttijd tussen jouw trainingen door want zo voorkom je overbelasting en blessures, rust is groei! Jouw spierscheurtjes moeten wel genezen. De rusttijd is afhankelijk van welke sportbelasting je doet. Geef je lichaam rust tussen 36-48 uur na een goede krachttraining, afhankelijk of getraind je bent. Doe je een cyclische sport dan is de rusttijd tussen de 24-30 uur. Met een cyclische sport wordt bedoeld dat een min of meer vast bewegingspatroon zich steeds herhaalt. Zoals een stap/pas bij het hardlopen, een slag bij het schaatsen en een pedaaltred bij het wielrennen. Maar ook de borstcrawl, klassieke langlaufpas, kanopeddelslag of roeien.