Gesnif, gesnuit en gesnotter. Is het toeval dat er meer mensen verkouden zijn in de herfst en winter? En heeft het zin om met antibiotica je verkoudheid te lijf te gaan? En helpt het echt om meer vitamine-C bommen zoals de sinaasappel te eten? Dit zijn de grootste fabels over verkoudheid op een rij.
1. Antibiotica helpen tegen verkoudheid
Er zijn genoeg mensen die bij een verkoudheid de huisarts vragen om een antibioticakuur. De kans is alleen groot dat dit niet wordt voorgeschreven. Verkoudheid ontstaat namelijk door een virus en antibiotica werken alleen tegen bacteriën. In de Verenigde Staten krijgen je veel eerder een recept voor antibiotica als je verkouden bent. Eén op de drie mensen met een verkoudheid gaat zelfs met een kuur naar huis. Antibiotica gebruiken onder het mom van ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ is alleen niet verstandig. Dit grove geschut kan zorgen voor resistente bacteriën tegen antibiotica en doodt belangrijke bacteriën in de darmen. Wil je zo snel mogelijk van je verkoudheid af? In dit artikel delen we handige tips.
2. Je wordt eerder verkouden als het buiten koud is
Het is geen toeval dat er meer mensen verkouden zijn in de herfst en winter. Toch wordt je door de dalende temperatuur niet verkouden. Als het buiten koud is, houden we de ramen dicht, ventileren we minder en is de lucht droger. De vochtdeeltjes die vrijkomen door te hoesten en te proesten, blijven zo langer in de lucht hangen. Daarom snotter je eerder in de herfst en winter.
Toch is kou niet helemaal onschuldig. Kou maakt je niet ziek, maar heeft wel effect op je weerstand. Jan Wilschut, viroloog bij het Universitair Medisch Centrum Groningen zegt hierover: “Iemand die kou heeft gevat, heeft een lagere weerstand. Dat komt omdat je lichaam harder moet werken om warm te blijven. En als je een lagere weerstand hebt, ben je vatbaarder voor virussen en bacteriën en daar kun je dus ziek van worden.” Hier lees je meer over het effect van kou op je weerstand.
3. Er is maar één verkoudheidsvirus
Nee, er zijn honderden virussen die ervoor kunnen zorgen dat je verkouden wordt. Het allerbekendste virus is het rhinovirus. Bij ongeveer de helft van de mensen die verkouden is, is dit virus de oorzaak. Kinderen kunnen zelfs 12 keer per jaar een verkoudheid krijgen door dit virus. Na een virus ben je immuun voor de boosdoener. Het lastige is alleen dat virussen hun erfelijk materieel veranderen, waardoor je er weer opnieuw weerstand voor moet opbouwen. Daarom kan de ene verkoudheid de andere opvolgen.
4. Het heeft geen zin om vitamine-C bommen te eten als je verkouden bent
Of vitamine C-bommen een verkoudheid helpen voorkomen, zijn de meningen over verdeeld. Uit onderzoek blijkt wel dat het zin heeft om de dagelijkse hoeveelheid vitamine C binnen te krijgen. Het verkort namelijk de duur en de ernst van een verkoudheid. Vitamine C vind je niet alleen in een knaloranje sinaasappel, maar in veel meer groente en fruit. Wat dacht je van een rode paprika en witlof? Hier staan meer vitamine C-bommen op een rij. Het advies van het Voedingscentrum luidt: dagelijks 75 milligram vitamine C.
5. Een verkoudheid veroorzaakt vaak griep
Verkoudheidsvirussen kunnen geen griep veroorzaken, maar het griepvirus kan je wel verkouden maken. Griep wordt door het influenzavirus veroorzaakt, een ander virus dan het verkoudheidsvirus. Dit virus kan je verkouden maken als alleen de bovenste luchtwegen geïnfecteerd zijn. Als je verkouden bent door het griepvirus, krijg je daarna vaak griepklachten. Een sterke weerstand helpt je dit voorkomen.
Meer Gezondnu? Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.