<-- NIET ACTIEF -->

Haar eerste beautyproducten ontwikkelde ze letterlijk in haar eigen keuken. En sindsdien vormt Jo-Anne Chidley van Beauty Kitchen een steeds krachtiger tegengeluid in de cosmeticawereld. We vroegen deze beautyfanaat het hemd van het lijf over natuurlijke schoonheid, ouder worden (en jong willen blijven) én botox.

Jo-Anne studeerde scheikunde, is kruidenbotanist, gepassioneerd imker en verslaafd aan beautyproducten. Haar visie is helder: ‘I may not be perfect, but at least I’m not fake’. Het stralende gezicht achter Beauty Kitchen, honderd procent natuurlijk, diervriendelijk en effectief. Ze gebruikt enkel en alleen natuurlijke ingrediënten voor haar producten. Met ingrediënten als zeewier, citroengras en natuurlijke oliën gaat zij cellulitis, rimpels en onzuiverheden te lijf. Geen botox of cosmetische ingreep voor Jo-Anne, beauty is puur natuur.

Wat is natuurlijke schoonheid volgens jou?

“Natuurlijke schoonheid is iets wat jou persoonlijk maakt en uniek. Het gaat om de waarden die je hebt. Voor iedereen zal dit een andere betekenis hebben. Wat ik vind is dat het schoonheidsideaal een grote impact heeft op onze samenleving. Natuurlijke schoonheid wordt vaak gekoppeld aan jong lijken. Hoe jonger je eruit ziet, hoe mooier; daar ben ik het niet mee eens. Je bent zo jong als je je voelt. Natuurlijke schoonheid gaat over gelukkig zijn. Hoe meer je jezelf waardeert, hoe vrolijker je bent en hoe mooier je bent. Wat ik dus wel belangrijk vind, is dat je goed voor je lichaam en huid moet zorgen. Je uiterlijk is een reflectie van wie je bent.”

We willen ouder worden, maar er niet ouder uit zien. Hoe zit dat?

“Vrouwen in het algemeen zijn visueel ingesteld. Net als de beautyindustrie. We beoordelen elkaar op ons uiterlijk. Je vindt bijvoorbeeld iemands haar of huid mooi. Zelf zou je dit ook willen. Dit geldt zeker als we onszelf vergelijken met jongere mensen. Dat is jammer, ik denk dat je de veranderingen moet leren waarderen die komen met de jaren. Het belangrijkste is dat je je goed voelt over wie je bent. Sommige mensen voelen zich beter na een beetje botox om een vervelende rimpel te minderen. Wie ben ik om daar een oordeel over te vellen? Als het je een goed gevoel geeft, waarom niet.”

Zou je zelf ooit botox gebruiken?

“Op dit moment niet, maar ik vind het moeilijk daar een antwoord op te geven. Ik weet van mezelf dat ik geen obsessie heb er weer uit te zien als toen ik vijfentwintig was. Waarom niet? Omdat ik toen niet zo gelukkig was als ik nu ben. Ik denk dat het voor mensen verschillend is. Misschien voelden veel vrouwen zich beter toen ze jonger waren en willen ze zich daar aan vasthouden. En misschien heb je een minder goede huid, veel rimpels en frustreert het je. Dat kan iemand heel ongelukkig maken. Zelf heb ik geen moeite met het krijgen van rimpels. Ik denk zelfs dat ik er gelukkig mee kan zijn. Rimpels zijn ook mooi, ze vertellen een verhaal.”

Zijn we de laatste jaren meer gefocust op het perfecte plaatje?

“Dat weet ik wel zeker. Social media speelt daar ook een grote rol bij. Op Instagram zien we de mooiste foto’s van mensen voorbij komen. We moeten ons realiseren dat dat niet de realiteit is. Achter één foto kan een dag werk en een heleboel bewerkingen zitten. Waarom kunnen we niet blijven wie we zijn? Er zijn namelijk genoeg mensen die daar wel voor staan en de credits niet krijgen. De beautyindustrie heeft de taak om niet mee te gaan in dat streven naar perfectie. Beauty Kitchen werkt bijvoorbeeld niet met modellen. Ik wil dat iedereen zich comfortabel kan voelen met onze producten. Het maakt niet uit of je dik of dun bent en welke huidskleur je hebt. Perfectie zit hem voor mij in de kleine dingen.”

Hoe kijk jij aan tegen plastisch chirurgie?

“Waanzin! Botox gaat om een kleine verandering, plastisch chirurgie gaat over een operatie. Ik vind dat we daar veel te ver in gaan. De obsessie voor grotere borsten en billen begrijp ik niet. Ik zie dat als een masker om je te verschuilen achter wie je echt bent. Natuurlijk kan plastisch chirurgie uitkomst bieden bij bijvoorbeeld te grote borsten. Als je daar veel klachten van hebt, waarom niet? Maar onder het motto ‘just do it’, dat gaat me een stap te ver.”

Moeten we de schoonheid van het ouder worden meer waarderen?

“We moeten het zelfs vieren! Mannen zijn daar beter in, zij maken er geen punt van. Vrouwen hebben dat minder. Wij proberen anderen gelukkig te maken en mannen zijn meer met zichzelf bezig. Dat is niet egoïstisch, want daardoor maken ze anderen weer gelukkig. Dit zouden vrouwen ook moeten doen. Ik ben blij dat we ouder mogen worden. En wijsheid komt echt met de jaren. Je wordt gelukkiger doordat je beter weet wie je bent en wat je wilt.”

Wat is jouw beautygeheim?

“Mag ik er ook drie noemen? Ten eerste: hydrateren. Ik drink veel water en thee, dat is goed voor mijn lichaam en huid. Ik gebruik een natuurlijke gezichtsolie waardoor mijn huid in goede conditie blijft Tot slot, en dit klinkt misschien cliché: bewegen. Het werkt echt!”

En je favoriete natuurlijke ingrediënt?

“Goede vraag! Als ik moet kiezen, dan kies ik zeewier. Zeewier is fantastisch. Je kunt het eten én je kunt het gebruiken voor je huid. Zeewier werkt verzorgend, hydraterend, verbetert de bloedcirculatie en de elasticiteit van de huid. Het is een superfood voor je huid en geschikt voor elk huidtype.”

Tot slot: wat wil je met Beauty Kitchen bereiken?

“Ik hoop een verschil te kunnen maken. Er komt steeds meer aandacht voor onze gezondheid. Dat is aan de hand met voeding, maar we vragen ons ook steeds meer af wat er in het potje zit dat we op onze huid smeren. Ik ben altijd dol geweest op beautyproducten, maar ik was er nooit helemaal tevreden over. Nu ben ik dat wel. De producten worden door ons zelf getest en gemaakt. Er zijn zoveel bijzondere natuurlijke ingrediënten die we kunnen gebruiken. Je moet je goed voelen bij een product dat je gebruikt en dat willen wij op een zo natuurlijk mogelijke manier bereiken.”