Coeliakie

Bij coeliakie is er sprake van een intolerantie voor gluten; een eiwit dat onder andere in tarwe, rogge en gerst zit. Het gluten beschadigt het slijmvlies van de dunne darm, waardoor het lichaam bouwstoffen uit voeding slecht kan opnemen.

Algemeen | Klachten | Behandeling | Oorzaken | Artikelen in dit dossier

Algemeen

Gluten-intolerantie

Een lange tijd werd gedacht dat coeliakie een zeldzame intolerantie was die al kinderleeftijd ontdekt werd. Inmiddels blijkt dat maar liefst één procent van alle mensen coeliakie heeft. Dit zijn in Nederland zo’n 160.000 mensen. Bovendien blijkt dat de intolerantie ook op latere leeftijd kan ontstaan; in tweederde van alle nieuw ontdekte gevallen van coeliakie gaat het om volwassenen.

Spijsverteringsklachten

Omdat de aandoening het hele afweersysteem ondermijnt, is het niet alleen verantwoordelijk voor spijsverteringsklachten (chronische diarree, verstopping, opgeblazen gevoel en buikpijn), maar kan het ook een rol spelen bij het ontstaan van andere ziektes, zoals botontkalking, bloedarmoede, vermoeidheid, depressie en zelfs onvruchtbaarheid en miskramen.

Glutenvrij dieet

Wie coeliakie heeft, moet zich streng aan glutenvrijdieet houden. Vaak verdwijnen de klachten bij het volgen van dit dieet helemaal en ook het slijmvlies van de darm zal zich herstellen. Na enkele maanden is het slijmvlies weer in staat voedingsstoffen op te nemen.

Coeliakie wordt door een arts vastgesteld met een dunnedarmbiopsie.

Klachten

Klachten bij coeliakie

Dit zijn de meest voorkomende klachten bij coeliakie

  • Chronische diarree
  • Jeukende huid
  • Verstopping
  • Afwijkend ontlastingpatroon
  • Remsporen in het toilet na de ontlasting
  • Smeuïge, stinkende ontlasting
  • Opgeblazen gevoel
  • Buikpijn en misselijkheid

Minder voedingsstoffen

De irritatie van het slijmvlies van de dunne darm zorgt niet alleen voor een onregelmatig en afwijkend ontlastingspatroon, maar leidt er ook toe dat je minder voedingsstoffen opneemt. Hierdoor kunnen tekorten aan belangrijke bouwstoffen ontstaan. Daarnaast vermindert je verzadigingsgevoel, waardoor je sneller te veel eet, wat tot overgewicht kan leiden.

Neem de symptomen van coeliaki altijd serieus.

Behandeling

Zelf doen bij coeliakie

Omdat gluten de belangrijkste oorzaak van de symtomen van coeliakie zijn, hebben mensen met coeliakie het meest baat bij een glutenvrij dieet. Dit is een dieet zonder granen als tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Veel producten bevatten deze granen zelf niet, maar kunnen toch sporen van gluten bevatten. De producten hiervan zijn wettelijk verplicht om deze allergeneninformatie op de verpakking te zetten.

Als je een glutenvrij dieet volgt, verdwijnen je klachten vaak helemaal. Ook het slijmvlies van je dunne darm herstelt, waardoor je weer voldoende voedingsstoffen kunt opnemen.

Oorzaken

Oorzaak van coeliakie

De symptomen van coeliakie worden veroorzaakt door een intolerantie voor gluten, een eiwit dat in bepaalde granen voorkomt.

Artikelen in het dossier

7 dingen die je darmen je willen vertellen

7 dingen die je darmen je willen vertellen

0
Hoe is het met je darmen? Grote kans dat je zegt: ‘prima’. Want zeg nu eerlijk: let je eigenlijk wel op je darmen? Vaak...
Eet je lever gezond

Eet je lever gezond