<-- NIET ACTIEF -->

IJzer is in de volksmond onlosmakelijk verbonden aan bloedarmoede. Zeker niet onterecht, maar het is sowieso een essentieel mineraal om je gezond en fit te houden. Wat weet jij over dit mineraal? Wij delen vijf interessante geheimen.

1. Van ijzer word je niet sterk

Weet je nog dat Popeye regelmatig een blik spinazie achterover klokte, waarna hij ineens enorme spierballen ontwikkelde? Er werd lang gedacht dat ijzer je enorm sterk maakt en dat spinazie veel van dit mineraal bevat. Helaas, dat klopt allebei niet. IJzer maakt je niet per se sterk en in spinazie zit vele malen minder van deze stof dan in eerste instantie gedacht werd.

2. Het maakt je bloed rood

IJzer is als bestanddeel van hemoglobine betrokken bij het transport van zuurstof in het bloed. Hemoglobine geeft je bloed zijn rode kleur. IJzer is daarmee essentieel voor je gezondheid: het stimuleert de aanmaak van nieuw bloed. Vandaar dat het zo vaak in verband gebracht wordt met bloedarmoede. Een tekort aan het mineraal kan bloedarmoede veroorzaken. Hoe je dat herkent? Onder andere aan vermoeidheid, duizeligheid of zelfs flauwvallen. Eet je gezond en varieer je voldoende, dan hoef je je meestal geen zorgen te maken.

3. Vegetariërs hebben sneller een ijzertekort

Van ijzer heb je twee varianten: heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer zit in dierlijke producten, zoals vlees en eieren. Non-heemijzer zit soms ook in vlees, maar met name in plantaardige voeding. De eerste variant neemt je lichaam beter op dan de tweede. Van het heemijzer neemt je lichaam zo’n 25 procent op, terwijl je uit plantaardige voeding vaak zo’n 1 tot 10 procent opneemt. Hierdoor hebben vegetariërs en veganisten sneller een tekort aan ijzer dan vleeseters. Het mineraal zit gelukkig ook in bijvoorbeeld volkorenproducten, linzen, pompoenpitten, en broccoli, waardoor je tóch genoeg kunt binnenkrijgen.

4. IJzer en vitamine C is een gouden combi

Vitamine C bevordert de opname van non-heemijzer. Vitamine C zit vaak in fruit en groente, zoals rode paprika. Pak het dus slim aan: eet je voeding met non-heemijzer, neem er dan ook wat vitamine C bij. Vooral vegetariërs hebben hier baat bij. Overigens kan thee of koffie de opname van non-heemijzer juist verminderen.

5. Heftige menstruatie? Dan verbruik je meer ijzer

Bij zware menstruatie verbruik je meer ijzer dan gemiddeld. Dit komt doordat je lichaam dan meer nieuw bloed moet aanmaken. En hiervoor heb je extra nodig van dit mineraal. Menstrueer je erg zwaar? Dan is het goed om er extra op te letten dat je genoeg ijzer binnenkrijgt. Heb je een tekort door een hevige menstruatie en krijg je het niet op peil met voeding? Misschien kan het helpen om de anticonceptiepil of een ander anticonceptiemiddel te gebruiken. Deze zorgen vaak voor minder hevig bloedverlies. Overleg dit wel altijd met de huisarts. Ook mensen die bloed doneren en duursporters verbruiken het mineraal meer dan gemiddeld.

Wil je weten hoe je meer ijzer eet? Dat lees je hier.

Lees meer over dit onderwerp