<-- NIET ACTIEF -->

Kruidnoten, taaitaai, chocoladeletters … Tijdens de laatste maanden van het jaar zijn ze niet uit de supermarkten weg te denken. En ook niet uit onze monden – heerlijk! Maar wat weet jij over de beroemde pepernoten? We zetten 5 geheimen op een rij.

1. Een pepernoot is geen kruidnoot

We zeggen massaal pepernoten, maar vaak bedoelen we kruidnoten. Een pepernoot lijkt meer op taaitaai. Het heeft namelijk een zachte, taaie structuur en wordt gemaakt met roggemeel, honing en anijs. De kruidnoot daarentegen heeft een harde, brosse structuur en wordt gemaakt met tarwemeel, kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper. Beter bekend als speculaaskruiden. Maar in het woordenboek staat dat kruidnoot een synoniem is voor pepernoot, dus blijf gerust pepernoten zeggen. Kruidnoten zijn overigens populairder dan pepernoten.

2. Pepernoten zijn verslavend

Het is helemaal niet jouw schuld dat je een hele zak pepernoten in één avond op eet. Het is de schuld van je lichaam! Door het hoge suikergehalte, dat is over het algemeen fructose-glucosestroop en dat onderdrukt de signaalstof leptine. Deze stof stuurt signalen naar je hersenen om te laten weten dat je vol zit en moet stoppen met eten. Door de onderdrukking, krijg je niet het gevoel dat je vol zit en blijf je maar snoepen.

3. Het lekkernij stamt uit de tijd van de VOC

Hoe komt de pepernoot aan zijn naam? Waarschijnlijk moeten we dan terug naar de tijd dat de Verenigde Oost-Indisch Compagnie (VOC) specerijen uit Nederlands-Indië haalde. In die tijd werden alle kruiden ‘peper’ genoemd en dat kan de naam pepernoot wel eens verklaren.

4. Pepernoten zijn een symbool van vruchtbaarheid

De verhalen over de afkomst van de pepernoot verschillen nogal van elkaar. Zo ook het verhaal over de reden dat we ermee strooien. Deze gewoonte kan van Germaanse oorsprong zijn en vruchtbaarheid uitbeelden, omdat het lijkt op een boer die zijn akker bezaait. Dit vruchtbaarheidsritueel werd altijd begin december uitgevoerd. Heel toevallig tegelijk met het Sinterklaasfeest.

5. Je moet een uur fietsen om ze te verbranden

Wil je genieten van pepernoten en toch een gezonde leefstijl behouden? Als je twee handjes eet (zestig gram), krijg je 264 calorieën binnen. Om die te verbranden moet je een klein uur fietsen. Blijf je liever binnen? Dan kun je ook veertig minuten lang de trap op en neer of 75 minuten stofzuigen, dweilen en andere zwaardere huishoudelijke taken uitvoeren.

Lees meer over dit onderwerp