Plastic is een praktisch product en maakt van alles mogelijk. Tegelijkertijd is het één van de schadelijkste materialen voor de aarde geworden. Wij geven een spiekbriefje om te minderen met plastic. Hoe minimaliseer je het gebruik ervan? En hoe maak je daar een levensstijl van in plaats van een korte bevlieging?
Plastic minderen is dan misschien een noodzaak, dat betekent niet dat we het met gemak doen. We worden omringd door plastic. Het is overal in ons leven en maakt het leven stiekem ook een tikkeltje makkelijker, waardoor je snel vervalt in je oude patroon vol plastic. Voordat we tips geven om dit materiaal te vervangen, geven we dan ook eerst vijf tips die je helpen om het reduceren van plastic te integreren in je dagelijks leven.
5 tips om van minderen met plastic een gewoonte te maken
- Besef dat het geen appeltje-eitje is. Er zijn immens veel producten van plastic gemaakt. Waarschijnlijk kom je er tijdens je zoektocht achter dat je een vergrootglas nodig hebt om plasticvrije producten te vinden. Wat alleen maar de urgentie onderstreept.
- Maak anderen enthousiast. Dat is niet alleen gezellig, maar als je een gezin hebt ook vrijwel noodzakelijk. Anders is het vechten tegen de bierkaai. Praat met je gezin, familie en/of vrienden over je voornemen om plastic te reduceren en leg vooral uit waarom je dit wilt doen. En stel bijvoorbeeld voor om er een leuk en motiverend project van te maken waarbij je elkaar op de hoogte houdt, of pak het aan als een spannende wedstrijd.
- Maak een lijst van producten die je koopt en plastic bevatten. Zet vervolgens zoveel mogelijk alternatieven ernaast voor de specifieke producten. Zo heb je meteen een overzicht wat je makkelijk kunt vervangen.
- Kijk de kunst van anderen af. Het internet staat bol van de tips om te minderen met plastic. Maak het jezelf makkelijk en kijk deze handigheidjes van anderen af. Google eens op ‘noplasticchallenge‘, neem een kijkje op het Instagram account van @noplasticplease of volg de tips van het Wereld Natuur Fonds op.
- Maak er een gewoonte van. Uitzoeken welke producten wel of geen plastic bevatten, de zoektocht naar alternatieven én eraan denken om je eigen tasje, bestek of herbruikbare beker mee te nemen. Gun jezelf de tijd om aan deze veranderingen te wennen. Op het begin kost dit veel uitzoektijd, maar na een tijdje weet je precies welke producten je wel en niet moet hebben en dan is het alleen nog maar een kwestie van doen.
Waar te beginnen met het vervangen van plastic? Bijvoorbeeld bij deze tien dingen.
1. Koop groenten en fruit zonder plastic
Lukt het niet om verse producten zónder plastic te vinden in de supermarkt? De natuurwinkel en de markt zijn in dat geval je beste vriend. Ook voor onverpakte kaas en brood is de markt ideaal. Vergeet niet je eigen tas of mand mee te nemen.
2. Vervang plastic verpakkingen.
Veel producten (zoals kaas, restjes en je lunch) kun je heel goed een herbruikbare verpakking gebruiken. Denk aan deze zelfgemaakte wasbare boterhamzakjes en bijenwasdoeken.
3. Kijk kritisch naar je verzorgingsproducten
Menstruatieproducten, scheermesjes, shampooflessen. In de badkamer gooien we bakken met plastic weg. Investeer in handige producten die je kunt hergebruiken. Kies voor een menstruatiecup, een herbruikbaar scheermes waarvan je alleen de mesjes hoeft te vervangen en ga voor een shampoobar zonder plastic. Vermijd het ingrediënt ‘polyethyleen’, ga voor een houten borstel, gebruik wasbare wattenschijfjes. Meer weten over zogenoemde duurzame termen op beautyproducten. Wij vertellen je wat groene termen als ‘ecologisch’ en ‘met natuurlijke ingrediënten’ eigenlijk écht betekenen.
4. Neem altijd een herbruikbare beker en canvastas mee
Zorg ervoor dat niet alleen je telefoon, zakdoekjes en pen standaard in je tas zitten. Voor een koffie to-go of glaasje water wil je altijd een herbruikbare beker bij je hebben en voor een onverwacht bezoekje aan de winkel ben je jezelf dankbaar voor je extra tasje.
5. Vervang het drinken van sap door het eten van vers fruit.
Of maak je eigen sap in een glazen blender. Leer water drinken met deze lekkere recepten en bespaar zo op het kopen van plastic (frisdrank)flessen.
6. Maak meer zelf
Van je eigen allesreiniger (azijn en water) en afwasmiddel (baking soda) tot sojamelk, notenpasta en mayonaise. Deze 5 producten uit de supermarkt kun je zelf makkelijk maken.
7. Begin een kruidentuintje
Dat kan binnen en buiten, net wat je wilt. Pak je favoriete kruiden, zet ze in leuke potjes, pluk af en toe wat en maak je eigen mengsels. Milieuvriendelijk en lekker!
8. Geef en vraag een ervaring of dienst als cadeau.
Denk aan een museumjaarkaart, Netflix-lidmaatschap, een e-book, dinerbon of dagje weg. Of geef tweedehands spullen, maak zelf iets of doneer aan een goed doel.
9. Ken de schadelijkste plasticsoorten
Soms is het onvermijdelijk om toch plastic te gebruiken. Toch je beste beentje voorzetten? Probeer deze soorten plastic in ieder geval te vermijden: polyvinylchloride (PVC), polystyreen (PS) en polycarbonaat.
10. Natuur in huis
Kleed je huis aan met zoveel mogelijk natuurlijke, ongeverfde/ongelijmde materialen. Denk aan hout, kurk, kokos en sisal. Maak het af met deze gezonde kamerplanten. Goed voor het milieu én je humeur.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.