Diabetes

Diabetes is een van de meest voorkomende chronische ziekten. Bij diabetes maakt het lichaam niet genoeg insuline aan, of is het lichaam ongevoelig geworden voor insuline. Het lichaam kan daardoor niet genoeg gebruik maken van glucose als energiebron.

diabetesNU wordt gemaakt door mensen die weten dat een prachtig leven met diabetes mogelijk is. Zij weten dat objectieve informatie helpt om eigen keuzes te maken. diabetesNU geeft praktische informatie en achtergrondartikelen. Er staan verhalen in waar mensen met diabetes en betrokkenen zich in kunnen herkennen. Leuke en interessante interviews met mensen met een heel eigen kijk op diabetes.

Algemeen | Behandeling | Oorzaken | Tips & vragen

Algemeen

Glucose en diabetes

Elke lichaamscel heeft glucose als energie nodig om bijvoorbeeld samen te trekken of prikkels door te geven. Om die glucose uit de voeding op te nemen, heeft een cel insuline nodig. Insuline wordt gemaakt door de alvleesklier. Als er geen of te weinig insuline is, heeft de cel geen brandstof. In dat geval is er sprake van diabetes.

Hyperglykemie

Als de glucose niet wordt opgenomen, stijgt het bloedsuikergehalte van het bloed. Dit heet hyperglykemie. De extra glucose in het bloed wordt uitgeplast. Daarvoor is veel water nodig. Daarom hebben diabetici vaak dorst en moeten ze veel plassen. Als er geen glucose is, verbranden de cellen vet om aan energie te komen. Daarbij komen onder meer boterzuur en aceton vrij. Een ophoping van deze stoffen kan leiden tot braken en daardoor nog meer vochtverlies. In het ergste geval kan dit leiden tot een coma.

Twee typen diabetes

Type I: Er is een ernstig tekort aan insuline, omdat het lichaam geen insuline produceert. Wie diabetes type 1 heeft,  moet regelmatig insuline spuiten. Het wordt daarom ook wel insulineafhankelijke diabetes genoemd.

Type II: De alvleesklier produceert voldoende insuline, maar het lichaam is ongevoelig voor de werking van insuline. Deze vorm van diabetes komt vaker voor bij mensen ouder dan dertig jaar en wordt ook wel niet-insulineafhankelijke diabetes genoemd.

Behandeling

Behandeling bij diabetes

Over het ontstaan van diabetes is nog lang niet alles bekend, zeker wat type I betreft. Van type II weten we dat een aantal factoren het risico hierop verhoogt, bijvoorbeeld als de ziekte in de familie voorkomt, door overgewicht en door weinig lichaamsbeweging. Elk van deze factoren zorgt al voor een verhoogd risico.

Wat we erfelijk meekrijgen, hebben we niet in de hand. Maar aan overgewicht en te weinig lichaamsbeweging kunnen we wel iets doen:

  • Zorg voor dagelijkse beweging en gezonde voeding. Bewegen verbetert de suikeropname en verbetert het vermogen van de spieren om te wisselen tussen suiker- en vetverbranding.
  • Probeer niet te roken; roken is schadelijk voor de bloedvaten.
  • Let op een goede lichaamshygiëne om infecties te voorkomen.

Voedingsadvies

  • Kies voor gevarieerde voeding die rijk is aan vitaminen en mineralen, zoals verse groente en fruit.
  • ?Let goed op vezelrijke voeding. Vezels zijn niet alleen ‘hard’, zoals de harde vezels in volkorengranen, zilvervliesrijst en muesli. Ook belangrijk zijn in water oplosbare vezels, die zitten in groente, fruit, peulvruchten en haver.
  • Vermijd snel opneembare suikers, zoals glucose (druivensuiker) en gewone suiker.

Oorzaken

Oorzaken van diabetes

Diabetes wordt veroorzaakt doordat het lichaam geen of te weinig insuline aanmaakt (type I) of ongevoelig is geworden voor de werking van insuline (type II). Bij type I wordt het gebrek aan insuline veroorzaakt doordat de celgroepen in de alvleesklier die onder andere insuline aanmaken, de eilandjes van Langerhans, om ombekende redenen afsterven.
Bij type II wordt een normale of soms zelfs verhoogde hoeveelheid insuline geproduceerd, maar kan het lichaam dit niet gebruiken als brandstof.

Bloedglucosebepaling

Bepaling van de hoeveelheid glucose in het bloed is een belangrijk hulpmiddel om diabetes te ontdekken. Belangrijk is dat dit gedaan wordt op een nuchtere maag; acht uur voor de bloedafname mag niet worden gegeten. Normale waarden zijn (nuchter): 4,0 – 5,5 mmol/l.

Tips & vragen

Artikelen in het dossier

7 dingen die je darmen je willen vertellen

7 dingen die je darmen je willen vertellen

0
Hoe is het met je darmen? Grote kans dat je zegt: ‘prima’. Want zeg nu eerlijk: let je eigenlijk wel op je darmen? Vaak...
Eet je lever gezond

Eet je lever gezond