Als je diabetes hebt, is gezonde voeding een belangrijk medicijn om erger te voorkomen en misschien zelfs wel weer klachtenvrij te worden. Maar hoe zit het met de vitamines in die voeding? gezondNU zocht uit of het nodig is om extra vitamines en mineralen binnen te krijgen als je diabetes hebt.
Hier zit het in
Voor iedereen is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Dat is helemaal zo als je diabetes hebt. Op die manier krijg je voldoende vitamines en mineralen binnen. Als je diabetes hebt zijn er een aantal vitamines en mineralen die wat extra aandacht vragen, namelijk vitamine D, vitamine B12, magnesium en chroom. Waar zit dat allemaal in?
Voor een goede werking van insuline
Bij mensen met diabetes kan het lichaam de koolhydraten uit de voeding niet goed verwerken. Dat komt omdat er te weinig of geen insuline wordt aangemaakt. Of de insuline kan zijn werk niet meer goed doen. Bij de werking van insuline spelen chroom en magnesium een rol. Door een tekort hieraan zou insuline niet goed zijn werk kunnen doen, waardoor suikers in je bloed blijven zitten. Diabetes type 2 kan leiden tot een verhoogde uitscheiding van magnesium door de nieren, wat vraagt om extra aandacht. Chroom zit in groente, fruit en volkoren graanproducten. In kleinere hoeveelheden zit chroom ook in vlees en zuivelproducten. Magnesium zit in veel producten: brood en graanproducten, groenten, vlees en zuivelproducten. Eet je gevarieerd, dan is de kans klein dat je te weinig chroom en magnesium binnenkrijgt.
Zon voor vitamine D
Vitamine D wordt onder invloed van zonlicht in onze huid gevormd. In Nederland is hiervoor voldoende zonlicht van april tot oktober. In de winter zijn we voornamelijk afhankelijk van de in de zomer opgebouwde lichaamsreserves in combinatie met vitamine D uit de voeding. Bij mensen met diabetes komt een vitamine-D-tekort vaker voor. Daarom is het belangrijk dat je dagelijks minstens een kwartier buiten bent met ontblote handen en hoofd. Maar ook vette vis, roomboter en bak- en braadproducten bevatten een beetje vitamine D. Een andere oplossing kan een vitamine-D-supplement zijn voor het aanvullen van een tekort.
Kaneelpillen
Kaneel kennen we vooral uit oma’s appeltaart, een lekker specerij, maar geen vitamine. Maar er is wel veel om kaneel te doen als het gaat om diabetes. Na de publicatie van een Pakistaans onderzoek waarin kaneel de gevoeligheid voor insuline bij diabetes type 2 zou verbeteren zijn er veel kaneelsupplementen op de markt gekomen met de claim ‘goed voor diabetes’. Toch is het bewijs hiervoor zo miniem dat het gebruik ter verbetering van de bloedsuikerregulatie niet wordt aanbevolen bij diabetes type 1 en 2.
Wist je dat…
Als je al lang gebruikmaakt van metformine, minstens drie jaar, het kan zijn dat je een laag niveau vitamine B12 in je bloed hebt. Dit kan je aangeven bij je huisarts zodat die kan beoordelen of het nodig is om dit te testen.