<-- NIET ACTIEF -->

Als diabetes type 2 is vastgesteld, is er vaak al schade aan het netvlies, hart of de hersenen. Onderzoekers van het Maastricht UMC+ ontdekten dat schade aan de kleine bloedvaten hiervan de oorzaak is. Deze bloedvaten blijken al beschadigd in het voorstadium van diabetes. Volgens de onderzoekers heeft dit grote gevolgen en moeten er maatregelen genomen worden.

Bij prediabetes heb je niet of nauwelijks last van klachten, maar ondertussen richt het wel schade aan in het lichaam. Uit het onderzoek blijkt dat deze schade begint bij de kleine bloedvaten. Het gevolg is dat de organen minder bloed en dus zuurstof en voeding krijgen, waardoor de de organen minder goed functioneren. De onderzoekers hebben metingen gedaan aan de kleine bloedvaten, microcirculatie, in de huid en in het netvlies. In beide gevallen werd dezelfde schade aan de bloedvaten gevonden. Deze schade verhoogt de kans op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Op dit moment is de zorg niet ingericht op het voorkomen van prediabetes.

21 procent heeft prediabetes

Het onderzoek was in samenwerking met De Maastricht Studie, een grootschalig onderzoek onder duizenden mensen in de regio Maastricht/Heuvellanden naar de oorzaken en gevolgen van diabetes type 2 en andere chronische ziekten. Naast een groep met mensen met diabetes, was er ook een controlegroep bij het onderzoek betrokken. Deze groep was een dwarsdoorsnede van de bevolking. Van deze mensen bleek 21 procent prediabetes te hebben. Nog nooit eerder zijn deze microcirculatiemetingen gedaan, omdat het een tijdrovende en moeilijk uitvoerbare klus is.

Ongeveer 25 procent van de Nederlandse bevolking tussen de 40 en 75 jaar heeft prediabetes, een groot deel daarvan krijg daadwerkelijk diabetes type 2. Door dit grote aantal noemt het Maastricht UMC+ het een ‘niet te onderschatten gezondheidsprobleem’.