<-- NIET ACTIEF -->

Het is echt waar: Nederlanders zijn zeer te spreken over hun seksleven. Zo’n 92 procent van de mannen en 75 procent van de vrouwen geniet van een fijne vrijpartij met hun partner. Seks hebben is niet alleen goed voor je relatie, het zorgt ook voor minder snotneuzen, minder pijn en méér slaap. Daar worden we blij van!

Uit de seksmonitor van Rutgers, waar 17.000 Nederlanders voor ondervraagd werden over hun seksleven, bleek dat mannen en vrouwen tussen de 25 en 39 jaar het meest seksueel actief zijn. Over hun seksleven zijn Nederlanders zoals de cijfers laten zien zeer tevreden. Alleen de frequentie zou best wat hoger mogen liggen, vinden zij zelf. Vijf van de zes stellen van boven de 25 jaar hebben niet meer dan drie keer per maand seks.

6 gezondheidsvoordelen van seks

Vaker tussen de lakens duiken heeft veel gezondheidsvoordelen. We delen de belangrijkste.

1. Lekkerder slapen

Seks hebben voor het slapen gaan werkt als prima slaapmiddel. Uit onderzoek blijkt dat tweederde van de mensen beter slaapt nadat ze seks hebben gehad. De vrijgekomen oxytocine, ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd, heeft een rustgevend effect, waardoor je sneller in dromenland bent.

2. Minder stress

Seks hebben na een stressvolle dag zorgt direct voor ontspanning en daardoor voor minder stress. Seks is uiteindelijk gewoon een vorm van lichaamsbeweging en daar ga je je direct beter door voelen, omdat er feel good hormonen vrijkomen. Weg stress! Ook je bloeddruk heeft er baat bij. Die gaat namelijk flink omlaag.

3. Goed voor de lijn

Om echt flink af te vallen moet je wel heel wat uren in bed doorbrengen, maar hoe dan ook is seks goed voor de lijn. Met een half uur verbrand je al zo’n honderd
calorieën. Ook je spieren worden aan het werk gezet. Tijdens het vrijen kun je al je 657 spieren gebruiken. Een goede spierspanning verbetert je stofwisseling, houding en botsterkte.

4. Betere weerstand

Seks boost je weerstand en dat betekent minder kans op snotneuzen en griep. Uit een studie onder 112 studenten bleek dat zij die één of twee keer per week seks hadden, meer immunoglobuline A in hun speeksel hadden dan studenten die minder actief waren in bed. Immunoglobuline A is een antistof die je beschermt tegen indringers zoals bacteriën en virussen.

5. Minder pijn

Een vrijpartij kan helpen tegen hoofdpijn. Dat komt door de hormonen noradrenaline en endorfine, die tijdens het vrijen vrijkomen. Noradrenaline zorgt voor een fijn en kalmerend gevoel waardoor de spanning in de bloedvaten verdwijnt en ze meer uitzetten. Endorfine heeft juist een pijnstillende werking, te vergelijken met een natuurlijke paracetamol.

6. Sterkere bekkenbodemspieren

Door regelmatig seks te hebben train je als vrouw je bekkenbodemspieren. Sterke bekkenbodemspieren zorgen voor meer bloedtoevoer naar je vagina en verbeteren de vochtigheid van je vagina. Ook zorgt het voor meer opwinding en worden orgasmes er intenser door.

Heb je weinig zin in seks? Wij vroegen seksuoloog Ingeborg Timmerman om tips.