Droge ogen

De ogen houden zichzelf de hele dag schoon met traanvocht. Maar soms maken we zelf te weinig traanvocht aan en ontstaan er droge ogen. Dit geeft vaak een oncomfortabel (alsof er wat in je oog zit) en branderig gevoel.

Algemeen | Klachten | Behandeling | Oorzaken | Artikelen in het dossier

Algemeen

Het oog is een erg ingewikkeld orgaan. Het netvlies van één oog bevat al 147 miljoen cellen. De meerderheid van die cellen is staafvormig. Daardoor zien we zwart-wit, kunnen we in de schemering kijken en merken we beweging op. De andere 7 miljoen cellen zijn kegelvormig, waardoor we in het daglicht kleur en patronen kunnen zien. In het midden van het netvlies (gele vlek of macula lutea) zitten de kegels heel dicht op elkaar, dat zorgt ervoor dat fijne details kunnen zien.

Onze ogen zijn zo gemaakt dat ze zichzelf de hele dag schoonhouden. We knipperen zo’n twintig keer per minuut en verspreiden zo het traanvocht over het oog. In dat traanvocht zit een ontsmettend stofje in (lysozym) dat het oog schoon en stofvrij houdt en beschermt tegen invloeden van buitenaf.

Klachten

Meestal zijn droge ogen vooral vervelend en leiden ze tot ongemak in het dagelijks leven. Slechts bij hoge uitzondering leiden ze tot slecht of verminderd zicht.

De belangrijkste klachten zijn:

  • Branderig of stekend gevoel
  • Slijmafscheiding
  • Tranende ogen

Droge ogen voelen vaak branderig of stekend aan. In ernstigere gevallen ontstaat er slijmafscheiding, wat weer kan leiden tot teveel traanvocht. Dit traanvocht is dan van minder goede kwaliteit, waardoor er geen goede laag tranen op het oog ontstaat en het oog opnieuw kwetsbaar wordt voor uitdroging. Het is belangrijk dat een oogarts de oorzaak van droge ogen vaststelt, om zo de juiste behandeling te kunnen bepalen.

Behandeling

Het behandelen van droge ogen is lastig, omdat het niet altijd lukt de oorzaak van droge ogen weg te nemen. Als de oorzaak ligt in een ontsteking van de oogleden, dan moet dit eerst worden behandeld. Als droge ogen ontstaan door een beschadiging van het bindvlies of de traanklier, dan kun je de irritatie van het oog verminderen door het traanvocht aan te vullen met kunstmatige tranen of door het aanwezige traanvocht vast te houden met een speciale, beschermende bril. Ook het afvoerkanaal van het traanvocht kan tijdelijk of permanent dichtgemaakt worden.

Zelf doen bij droge ogen

Er is ook een aantal dingen die je zelf kunt doen om droge ogen te verminderen:

  • Verbeter de luchtvochtigheid op je werk en in huis, bijvoorbeeld met behulp van waterbakken aan de verwarming of door een luchtbevochtiger. Hierdoor voorkom je dat het traanvocht te snel verdampt. Ga ook regelmatig naar buiten voor frisse- en vochtige lucht.
  • Airco (bijvoorbeeld in de auto) kan de lucht behoorlijk uitdrogen, zet deze daarom af en toe uit. Ook ventilatoren, rokerige ruimtes en haarföhns kun je beter vermijden.
  • Draag een zonnebril bij fel zonlicht.
  • Het dragen van contactlenzen kan grote problemen geven. Voorkom complicaties door regelmatig oogdruppels te gebruiken volgens de aanwijzingen van een oogarts.

Oorzaken

In de meeste gevallen is het lastig om een duidelijke oorzaak voor droge ogen te vinden. In de essentie komt het neer op een onvoldoende hoeveelheid of samenstelling van het traanvocht om het oog te beschermen. Bijvoorbeeld door bijwerking van geneesmiddelen, oogziekten, ontbreken van bepaalde lagen in de traanflim of door te weinig of slechte knipperbewegingen.

Maar ook omgevingsfactoren zoals het binnenklimaat van onze werkplek of woning kunnen van invloed zijn. Denk aan een droge lucht door airconditioning of centrale verwarming. Lang kijken naar een beeldscherm kan eveneens droge ogen veroorzaken, omdat we geneigd zijn te gaan staren. Ook mensen met contactlenzen hebben eerder droge ogen. Vrouwen in de overgang hebben hier ook een verhoogde kans op door hormonale veranderingen; een verminderde oestrogeenproductie.

Artikelen in het dossier

7 dingen die je darmen je willen vertellen

7 dingen die je darmen je willen vertellen

0
Hoe is het met je darmen? Grote kans dat je zegt: ‘prima’. Want zeg nu eerlijk: let je eigenlijk wel op je darmen? Vaak...
Eet je lever gezond

Eet je lever gezond