<-- NIET ACTIEF -->

Als het warm weer is, moeten we meer drinken. Het liefst water, maar da’s toch knap saai. Een lekkere en smakelijke oplossing is zelfgemaakt fruitwater. Alleen: kan dat wel met de bestrijdingsmiddelen op de schil van fruit of groente? En is dat zurige water goed voor je tanden?

Om goed voor je lijf te zorgen is het niet alleen belangrijk om afwisselend te eten. Voldoende drinken is ook heel belangrijk. Allerlei lichaamsprocessen zijn afhankelijk van voldoende vocht. Voor een goede vochtbalans kun je het beste water drinken. Dat levert in tegenstelling tot zoete sapjes geen onnodige suikers.

Alleen water drinken, is best saai. Daarom is zelfgemaakt fruitwater een goede oplossing. Praktisch alle soorten fruit en groente kun je in een karaf water gooien. Het ziet er leuk en gezond uit en smaakt ook lekkerder. Maar is het ook gezonder?

Fruitwater gezonder?

Overal lees je dat het gezond is citroen in je water te doen. Gezond omdat citroen zoveel vitamine C bevat. Helaas is dit niet waar. De hoeveelheid vitamine C die een paar schijfjes citroen bijdragen aan een kan water, is te verwaarlozen. Neem je één glas, blijft er al helemaal nauwelijks vitamine C over. Ter vergelijk: we hebben per dag ongeveer 75 mg vitamine C nodig. Schijfjes citroen in een kan water, zorgen voor is 2,4 mg vitamine C. Lekker die citroen, maar voor je vitamines en mineralen kun je dus beter gewoon een stuk groente of fruit eten.

Water wordt zuur

De meest geslaagde fruitcombinatie in je water, is waarschijnlijk die van munt en citroen. Met de smaak van citroen heb je een ideale dorstlesser te pakken. Zonder dat er ook maar een scheutje, suikerrijke, siroop aan te pas komt. Maar drink niet de hele dag kleine slokjes water met citroen (of andere citrusvruchten). Citroen is namelijk een zure vrucht en zuur tast je gebit aan. De hele dag door citroenwater drinken, zorgt dus voor meer tanderosie.

Bestrijdingsmiddelen

Vergeet niet dat er op de schil van vruchten vaak bestrijdingsmiddelen zitten. Was de schil dus altijd goed. Of beter: kies voor biologische producten die geen (of veel minder) bestrijdingsmiddelen bevatten.

Zo doe je het beter

Om te voorkomen dat je gebit wordt aangetast, kun je het beste maximaal één keer per dag gaan voor fruitwater met een zure vrucht. Kies ook eens voor fruitwater met andere vruchten. Een super goede combinatie is watermeloen en munt of komkommer en munt. Gebruik het liefst biologische producten zonder bestrijdingsmiddelen.