Wat weet jij over het lichaamsdeel down under? Net als over andere lichaamsdelen, gaan ook over de vagina allerlei mythes de ronde. Wat is waar en wat is broodje aap? Moet je bijvoorbeeld na een grote boodschap echt naar achteren vegen om een infectie te voorkomen? gezondNU zette de onderzoeksbril op.
1. Maandverband is beter voor je vagina dan een tampon
Fabel. Hoewel het belangrijk is om een tampon tijdig te vervangen, is het niet slechter voor je vagina. Een tampon kan wel wat nadelen hebben. Vrouwen die een gevoelige vagina hebben, ervaren problemen met het inbrengen. Zij kunnen beter maandverband gebruiken. Het is niet goed om een tampon in te brengen als de vagina te droog is. En een tampon kun je niet kwijtraken in de vagina. De tampon kan wel een eindje doorschuiven, waardoor je niet meer makkelijk bij het touwtje kunt.
2. Je moet naar achteren vegen na een grote boodschap
Fabel en feit. “Als je naar voren veegt, kunnen er darmbacteriën richting de vagina worden geveegd. Maar ik denk dat dit geen kwaad kan, omdat darmbacteriën heel erg verschillen van de vaginale bacteriën. Bovendien is het in de vagina dusdanig zuur, dat darmbacteriën vrijwel geen kans maken,” vertelt klinisch epidemioloog Janneke van de Wijgert.
3. In de overgang krijg je een droge vagina
Fabel en feit. Vaginale droogheid is een probleem waar 55 procent van de vrouwen in de overgang mee kampt. De hoeveelheid oestrogeen neemt namelijk af, terwijl deze hormonen juist verantwoordelijk zijn voor de bloedtoevoer en het vochtig worden van de vagina. Toch heeft bijna de helft van de vrouwen in de overgang (45 procent) hier geen last van. Jij wel? Dan is glijmiddel het meest voor de hand liggende hulpmiddel. Ook (eenvoudige) oefeningen voor het trainen van je bekkenbodemspieren kunnen helpen en het slikken van vitamine E.
4. Je vagina wassen met zeep is slecht
Feit. De vagina is zelfreinigend en met een klein beetje hulp blijft je vagina fris en gezond. Zeep is daarbij absoluut niet nodig. Sterker nog, het verstoort de vaginale microbiotica en vergroot de kans op klachten. Was je vagina elke dag met lauw water. Ook middeltjes van de drogisterij verrichten geen wonderen en doen soms meer kwaad dan goed.
5. Veel afscheiding is niet altijd een infectie
Feit. De een produceert meer afscheiding dan de ander. En de hoeveelheid verschilt ook nog per moment. Zolang het helder is en fris ruikt, is er niets aan de hand. Na verloop van tijd zal de hoeveelheid afscheiding weer afnemen. Verandert de kleur of geur wel? Dan kun je even langsgaan bij de huisarts. Die kan kijken of je toch een infectie hebt. Afscheiding is niet altijd een symptoom van een schimmelinfectie: vaak is het een bacteriële disbalans. Dit wordt officieel een bacteriële vaginose genoemd.
Meer weten? Lees het artikel over voeding voor een gezonde vagina.