<-- NIET ACTIEF -->

Onze badkamers staan vol met de duurste dagcrèmes, heerlijk geurende bodylotions en talloze reinigingsproducten. Je huid verdient natuurlijk het allerbeste en daarom smeren en poetsen we er flink op los. Wat we vaak vergeten: de ingrediëntenlijst checken. Wel doen, want van sommige stoffen wordt je huid niet blij. Alcohol is er daar één van. Hoe zit dat?

In veel van onze favoriete verzorgingsproducten zit alcohol. Dat is niet voor niets; alcohol heeft meerdere functies. “Alcohol wordt aan bodylotions en dagcrèmes toegevoegd om andere ingrediënten in het product te laten oplossen,” zegt Glyonne van Vliet, huidtherapeut bij de Roosevelt Kliniek. “Ook heeft alcohol een ontsmettende werking, waardoor het bacteriën doodt en het product langer houdbaar is.”

Vermijd deze soorten alcohol in producten

Het is goed om te weten dat er meerdere soorten alcohol bestaan die aan producten worden toegevoegd. Niet al deze soorten zijn per se slecht, denk aan vettere alcoholsoorten als cetyl alcohol, myristyl alcohol en behenyl alcohol. Maar er zijn er ook een aantal die je liever niet op je huid wil smeert. “Voorbeelden zijn alcohol denat, ethanol en ethyl alcohol. Wanneer deze alcoholen in het eerste en tweede deel van de ingrediëntenlijst voorkomen, is het slim om op zoek te gaan naar een ander product waar het minder of liever helemaal niet in zit.”

Dit is het effect van alcohol op je huid

Met deze soorten alcohol doe je je huid geen plezier, omdat het je huid niet spoel en zacht maakt maar juist kurkdroog. “Omdat deze alcoholen een ontsmettende werking hebben en daardoor snel verdampen, wordt het vocht aan de huid onttrokken. Je huid wordt daardoor niet alleen droog, maar de natuurlijke vetten op de huid lossen ook op. Deze vetten hebben een barrièrefunctie die de huid beschermt tegen invloeden van buitenaf.” Het maakt trouwens niet uit wat voor huidtype je hebt. Alcohol heeft namelijk een agressieve werking op elke huid, hoewel iemand met een gevoelige huid heviger zal reageren. Reden genoeg dus om voortaan altijd de ingrediëntenlijst te checken.

Is alcohol in je drankje ook slecht voor je huid?

Er is natuurlijk nog een ander type alcohol: in de vorm van een drankje. Is het drinken van alcohol net zo slecht voor je huid? Dermatoloog Koen Quint, werkzaam in de Roosevelt kliniek en het Leids Universitair Medisch Centrum: “Daar is onvoldoende bewijs voor. Wel is het zo dat mensen die overmatig alcohol drinken, vaak een grauwe en ouder uitziende huid hebben. Dat komt niet door de alcohol, maar omdat die mensen bijvoorbeeld een vitaminentekort hebben. Er zijn in ieder geval geen studies die aantonen dat het drinken van alcohol huidziekten als eczeem of acne veroorzaken.”

Water drinken helpt je niet aan een mooie huid

Toch zweren veel celebrities erbij: door alcohol te laten staan of juist veel water te drinken na een avond stappen, hebben zij een huid om jaloers op te zijn. “Onzin”, zegt Quint. “Veel water drinken na alcohol heeft nul effect op je huid. Water drinken zou een hydraterend effect hebben, maar dat is een fabel. Water plas je gewoon weer uit en gaat niet eerst ‘langs’ je huid. Wel is bekend dat alcohol je hele lichaam uitdroogt. Dus zal je huid uiteindelijk ook wat droger kunnen aanvoelen.”

Is gezichtsverzorging geen marketingtruc? Wij zochten het voor je uit.