Gezond wonen

Een gezond huis zorgt voor een gezond lichaam. Dat betekent ventileren, de lucht vochtig houden (maar niet té vochtig) en huisstofmijt, schimmels en ongedierte voorkomen. In dit dossier lees je hoe je eenvoudig je binnenklimaat gezond maakt zodat je gezondheidsproblemen voorkomt.

Algemeen | Wat is je doel? | Stappenplan | Links | Artikelen in het dossier

Algemeen

Het grootste deel van onze tijd zitten en werken we binnen. We zijn thuis, op school, op kantoor en anders zitten we in de auto of trein. Op al die plekken is een gezond binnenklimaat belangrijk. Maar ondanks dat we zoveel binnen zitten, is het klimaat binnen vaak niet gezond. Dat kan leiden tot allerlei klachten – van huidklachten tot astma.

Wat veroorzaakt een ongezond binnenklimaat?

luchtkwaliteit in ons huis is vaak twee keer zo ongezond als buiten, blijkt uit onderzoek. Schokkend als je bedenkt hoeveel tijd je thuis bent en hoe lang je in dat ongezonde klimaat slaapt! Ons huis, ons bed, de scholen en de kantoren waar we zijn, blijken de ideale plekken voor huisstofmijt, ongedierte en schimmels. De veroorzakers van allerlei gezondheidsklachten.

Wat zijn de meest voorkomende klachten?

Deze klachten kunnen het gevolg zijn van een slecht binnenklimaat:

  • Hoofdpijn
  • Droge neus, huid en/of ogen
  • Benauwdheid
  • Allergieën
  • Luchtwegklachten
  • Gewrichts- en spierproblemen

Wat is je doel?

Wanneer je huis ‘gezond’ is, kun je onderstaande klachten verhelpen of zelfs voorkomen:

Droge ogen, neus en huid

Zodra het kouder wordt buiten, gaat de verwarming thuis aan. Hierdoor ontstaat er in veel huizen een warme en droge lucht waardoor je slijmvliezen uitdrogen. Dat geeft een onprettig gevoel: droge ogen, een trekkerige huid en zelfs een droge neus.

De slijmvliezen bij je neus worden ook vatbaarder voor infecties. Uitgedroogde neusslijmvliezen kunnen het extra duwtje zijn waardoor je ziek wordt, omdat het virus makkelijker door het natuurlijke slijmvlies heendringt.
Droge ogen en een droge huid zijn bekende gevolgen van een vochtarme lucht in huis. Overigens kunnen tranende en jeukende ogen ook veroorzaakt worden door huisstofmijt.

Hoofdpijn

Als de luchtvochtigheid te laag is, kan dit hoofdpijn veroorzaken. Dit kan weer voor concentratieproblemen zorgen. Hoofdpijn kan ook het gevolg zijn van te veel stof in huis.

Gewrichts- en spierproblemen

Tocht en kou zorgt voor een slechte doorbloeding, waardoor je meer last van gewrichts- en spierproblemen krijgt. Er is dan een slechtere doorbloeding van de aderen, waardoor spieren en gewrichten strammer aanvoelen en bewegen moeilijker gaat.

Astma

Een slecht binnenklimaat is extra nadelig als je astma hebt. Bij een droge lucht komt er sneller stof vrij dat gaat zweven. Als de lucht in huis juist te vochtig wordt, krijgen juist schimmels en huisstofmijt een kans.

Huisstofmijt is een onzichtbaar kleine, spinachtige beestje dat leeft in huisstof. Bij mensen met astma reageren de luchtwegen op de (uitwerpselen van) de huisstofmijt. Hierdoor trekken de spiertjes rond de luchtwegen samen en zwellen de slijmvliezen op en maken meer slijm aan. De luchtwegen worden daardoor nauwer, waardoor ademen lastig wordt. Ook een aen astma-aanval kan hierdoor worden uitgelokt.

Huidreacties door zilvervisjes

Zilvervisjes vind je in vochtige keukenkastjes, achter kasten en in vochtige hoeken. Voor dit beestje kun je allergisch zijn. Dit kan zich uiten in benauwdheid en reacties op de huid.

Benauwdheid en eczeem door huisstof

Wanneer je allergisch bent voor huisstofmijt zijn de winter en herfst waarschijnlijk niet je favoriete seizoenen. In deze tijd is er een toename aan klachten door huisstofmijt. Er zijn in principe niet meer mijten dan in de zomer. Maar omdat we de ramen dichthouden, scheppen we wel het ideale klimaat voor de huisstofmijt. Ook zij mogen lekker binnenblijven.

Loopneus

Vooral ’s nachts en ’s morgens na het opstaan, zijn allergische klachten het ergste. Je hebt een vroege allergische reactie wanneer je last hebt van een loopneus, jeukende en/of tranende ogen.
Een late allergische reactie herken je door een verstopte neus, hoesten, piepende adem en benauwdheid. Je hoort het misschien niet vaak, maar er bestaat ook een schimmelallergie. Dit kan onder andere ademhalingsproblemen, jeuk en irritatie van de huid veroorzaken.

Eczeem

Eczeem kan ook veroorzaakt worden door huisstofmijt. Het kan de klachten verergeren bij droge eczeem.

Benauwdheid

Er is bijna niets zo vervelend als het gevoel hebben dat je geen lucht krijgt en dat je moet happen naar adem. Door een te hoge luchtvochtigheid krijgen schimmels en huisstofmijt een kans, waardoor je een benauwd gevoel kunt krijgen.

Legionella besmetting

Douches en bubbelbaden zijn voorbeelden van waterbronnen waar het Legionellabacteriën in kunnen zitten. Wanneer je nevel van besmet water inademt, kun je geïnfecteerd raken met deze bacterie. Een lichte vorm van deze infectie is de Legionella-griep en de zwaardere vorm, de veteranenziekte, die kan longontsteking veroorzaken.

Stappenplan

Stap 1: Zorg dat de lucht vochtiger is

De luchtvochtigheid van een woning moet tussen de 45 en 65 procent liggen. Een luchtvochtigheid onder de 45 procent wordt door experts gezien als droog. Vooral mensen met een relatief nieuwe woning, vanaf 1990, hebben een te lage luchtvochtigheid in huis. Dit is vaak het gevolg van goede isolatie en slechte ventilatie.

Stap 2: Maar niet te vochtig!

Een te vochtige lucht is niet gezond. Een te hoge luchtvochtigheid, 65 procent, is prettig voor huisstofmijt en schimmels.

Stap 3: Ventileer

Net zoals een mens moet ook een huis kunnen ademen. Vaak wordt er gedacht dat ventileren en luchten hetzelfde is, maar dit is niet zo. Bij luchten wordt er een raam of duur opengezet, waardoor het effect meteen merkbaar is. Alleen is dit van korte duur. Bij ventilatie wordt er de lucht 24 uur per dag ververst. Dit kan met de hulp van ventilatieroosters of een elektrische ventilator. Zo houd je de luchtvochtigheid op peil en voorkom je schimmel in huis.

Stap 4: Maak naden en kieren dicht

Tocht is alles behalve fijn. Daarom is het zinvol om naden en kieren dicht te maken met tochtstrips of ander materiaal. Het schilt ook stookkosten.

Stap 5: Kies voor tegels

Kies in vochtige ruimtes, zoals op de badkamer, voor materialen die schimmelvorming voorkomen. Zoals tegels op de wanden.

Stap 6: Hang waterbakjes op

Het is simpel en kost niks. Een luchtbevochtiger aanschaffen is niet direct nodig, ook huis-tuin-en-keukentips werken. Hang een bankje gevuld met water aan de verwarming om de lucht vochtiger te maken.

Stap 7: Was regelmatig alles van stof

Om huisstofmijt te voorkomen, is het belangrijk om lakens, onderlakens, kussenslopen en dekbedovertrekken minstens een keer in de twee weken te wassen op zestig graden.

Stap 8: Wees niet te enthousiast met de verwarming

Het weer in Nederland is verwarrend. De ene keer is het vochtig en de andere keer is het droog. De ene keer heb je je verwarming aan, de andere keer uit. Op den duur weet je niet meer wat goed is. Zet daarom niet té snel de verwarming aan om een droge lucht te voorkomen. Het is belangrijk dat de temperatuur binnen niet boven de 20 a 21 graden stijgt. De ideale huistemperatuur is ’s nachts 15 graden.

Stap 9: Haal groen in huis

Planten zoals de Fiscu, Monstera, Aloë Vera staan gezellig en verdampen water. Maar plaats geen planten in de slaapkamer, want dit veroorzaakt stofvorming.

Stap 10: Vervang materialen in huis

Gladde materialen voor vloeren, wanden en meubels houden minder stof wast. Afsluitbare kasten zijn handig, want hier hoopt minder stof in op. Kies voor een bed met een luchtdoorlaatbare bodem en een matras van synthetisch materiaal.

Stap 11: Let op de temperatuur van je warmwaterapparaat

De Legionellabacteriën vermenigvuldigen zich in warmwaterleidingen en warmwaterapparaten met een voorraadvat, zoals boilers. Wanneer de temperatuur van het water tussen de 25 en 55 graden is, groeit de Legionellabacterie. Vanaf 60 graden is er geen groei mogelijk, daarom moet het warmwaterapparaat op minimaal 60 graden zijn afgesteld. Bij een geiser loop je geen risico.

Links

Hoe-koop-ik – Moeilijke aankopen worden makkelijk. Ontdek alle info, tips en checklists. Doe de Koopwijzer van Hoe-Koop-Ik.nl. Onafhankelijk.

Artikelen in het dossier

7 dingen die je darmen je willen vertellen

7 dingen die je darmen je willen vertellen

0
Hoe is het met je darmen? Grote kans dat je zegt: ‘prima’. Want zeg nu eerlijk: let je eigenlijk wel op je darmen? Vaak...
Eet je lever gezond

Eet je lever gezond