Welke wijn kies je bij zalm en welke wijn serveer je bij eend? Moeilijk. Want ook al verdient wijn een prominente plek in ons leven, een goede wijnkeuze is lastig. En een foute wijnkeuze? Tja, dan is een smaakvol gerecht ineens niet zo lekker meer. Met deze vier stappen verras jezelf én je gasten.
Je grijpt een fles uit de voorraadkast. Een Merlot uit Portugal? Klinkt prima. Ho, stapje terug. Ook jij kunt wijnexpert worden. De Franse wijnblogster Ophélie Neiman moet dat ook gedacht hebben, want zij schreef het boek Wijnkenner word je zo. Hierin leer je de fijne kneepjes, van kopen tot schenken en van proeven tot bewaren. En zo vis jij met een spoedcursus de juiste wijn uit het schap.
Stap 1: Bij welk gerecht hoort de wijn?
Moeilijk moeilijk – welke wijn hoort waar bij? Met deze basisregels kom je een heel eind.
- Hoe donkerder de wijn, hoe intenser de smaak. Dit geldt voor rode, maar ook voor witte wijn.
- Kies een wijn die past bij de kleur van de ingrediënten.
- Maak je een streekgerecht? Neem dan een wijn uit dezelfde streek.
Hemelse combinaties
- rood vlees » (donker)rode wijn zoals merlot, grenache, cabernet sauvignon, malbec of syrah
- wit vlees en vis » witte wijn zoals riesling, chardonnay of prosecco
- groenten » pinot grigio, sauvignon blanc, riesling
- zoet nagerecht » port, sherry, riesling
- borrelhapje » riesling, chardonnay, prosecco, grenache of merlot
Wijn bij…
- sushi » sauvignon blanc, droge witte Elzas, gewürztraminer
- mosselen » witte Bordeaux of Rhône
- kaasfondue » pinot blanc, riesling
- een barbecue » rosé of rode wijn zoals malbec
Wijn kan ook heel slecht combineren bij sommige gerechten. Het is geen goed idee om wijn te combineren met vinaigrette, rauwkost, knoflook, grapefruit en groenten als artisjok, witlof, prei en spinazie.
Stap 2: Voor welk moment is de wijn?
Tijdens een feestje serveer je andere wijn dan tijdens een zakelijke bespreking. En in de winter geven we voorkeur aan een stevige witte of krachtige rode wijn. Dit serveer je bij een…
- romantisch diner » een rode of witte bourgogne, een witte bordeaux, een rode wijn uit Toscane.
- groot feest » een droge champagne, een chardonnay, een rode wijn uit de Languedoc of Chili.
Stap 3: Lees het wijnetiket (of juist niet?)
Net als bij alle verpakte voedingsmiddelen, staat ook op het wijnetiket informatie. Het alcoholgehalte, het jaartal en het land van herkomst bijvoorbeeld. Waar moet je opletten en wat is overbodig?
Let hier wel op:
- ‘In eigen bedrijf gebotteld’ of Mise en bouteille au domaine » De garantie dat de wijn gebotteld is door de wijnmaker en niet vermengd is met een andere wijn.
- AOP, IGP, DOP* » Deze afkortingen zijn kwaliteitsaanduidingen voor Franse, Spaanse en Italiaanse wijnen. De eisen hebben betrekking op onder andere productiegebied en verbouwingsmethode. Het beschermt de streekproducten tegen namaak.
- Het alcoholpercentage » Kies een rode of witte wijn met minimaal twaalf procent alcohol. Bij zoete wijnen geldt een minimum van 13,5 procent. Hoe hoger het percentage, hoe krachtiger en zoeter de wijn meestal is.
- Een logo (demeter, biodyvin) » Geeft aan dat de producent zijn grond goed behandeld en zorgt besteedt aan de wijnbereiding.
Let hier niet op:
- Termen als Grand vin de Bordeaux, grand cuvée, tete de cuvée, cuvée prestige » die zeggen niets.
- ‘Gerijpt op eikenhout’ » Dit slaat op de stijl, maar niet op de kwaliteit. Je kent de ouderdom van de vaten en de duur van de rijping nog steeds niet.
- Een te groot logo (demeter, biodyvin) » Is het logo groter dan de naam? Dan kan het gaan om een marketingtruc, aldus Ophélie Neiman. In hoeverre de producent begaan is met de wijnbereiding en het milieu, isde vraag.
*De afkortingen staan voor: Appelation d’Orgine Protégée, Indication Géographique Protégée, Denominazione di Origine Protetta en Indicatizione Geografica Protetta.
Stap 4: Naar welke winkel ga je?
Wijn kun je samen met de andere boodschappen kopen bij de supermarkt. Lekker makkelijk en goed geprijsd. De wijnen in het schap smaken vaak goed, maar zijn niet erg origineel. Waar kun je nog meer terecht voor een fles wijn?
De slijterij
Er zijn twee soorten slijterijen: grote ketens en onafhankelijke winkeliers. De grote ketens hebben veel kennis, maar hun aanbod is klassieker. Bovendien zetten ze bepaalde flessen in het zonnetje. Een onafhankelijke winkelier bezoekt wijnboeren, proeft, kiest en onderhandelt over de prijs. Die heeft dus vaak de klassiekers én enkele verrassingen te koop.
Online webwinkels
De online-omzet stijgt razendsnel: sinds 2007 met gemiddeld 33 procent per jaar. Logisch, want het aanbod is groot en de aanbiedingen scherp. Let op de volledigheid van de beschrijving van wijnen, praktische informatie, de prijs, kwaliteit van levering, valse aanbiedingen en de aangeboden wijnen. Een paar goede websites volgens Ophélie Neiman: bythegrape.nl, bolomey,nl, denederlandsewijnwinkel.nl en winesupply.nl.