<-- NIET ACTIEF -->

Ineens valt het je op: de gewrichten in je handen en voeten zijn warm en gezwollen. Ze doen pijn en je kunt ze minder goed buigen, strekken of bewegen. Na het een paar dagen aangekeken te hebben, begin je je toch zorgen te maken. Wat is er aan de hand?

Als de gewrichten in je handen en voeten gezwollen zijn, gaat er bij de meeste mensen een alarmbel rinkelen. Want niet alleen is het pijnlijk, het staat bewegen ook nog eens in de weg. Wat kan hier de oorzaak van zijn? Wij vroegen het aan Jan Ide de Jong, orthopeed bij Bewegen zonder Pijn.

Waarom zijn de gewrichten in mijn handen en voeten warm en gezwollen?

Jan Ide de Jong, orthopeed bij Bewegen zonder Pijn: “Er zijn veel mogelijke oorzaken van warme en gezwollen gewrichten: van hartfalen tot leveraandoeningen, van allergieën tot last van de warmte. Omdat de vraag aan mij als orthopeed gesteld wordt, beperk ik mij tot artritis of artrose als oorzaak van dikke handen en voeten. Als de oorzaak gelegen is in een chronische (reumatische) artritis, bestaat de behandeling uit het geven van antireumamedicijnen. Betreft het vooral zwellingen veroorzaakt door artrose, dan is de behandeling gericht op pijnstilling en het dempen van de ontstekingsverschijnselen die met artrose gepaard gaan.”

“Paracetamol en chemische ontstekingsremmers, zoals ibuprofen, naproxen en diclofenac zijn dan de meest gekozen pillen, met helaas ook best veel vervelende bijwerkingen. Om die reden kiezen steeds meer patiënten met artrose voor natuurlijke ontstekingsremmers gebaseerd op groenlipmossel, curcumine, zwartebesblad en boswellia, meestal in combinatiepreparaten. Deze natuurlijke producten werken pijnstillend, maar geven geen bijwerkingen. Voor je echter met een behandeling kunt starten, is het natuurlijk eerst belangrijk dat je een goede diagnose in handen hebt. Hiervoor raad ik je een bezoek aan je huisarts aan.”

“Mijn belangrijkste advies bij beginnende gewrichtsklachten is: starten met bewegen en bestrijden van overgewicht. Dit houdt de gewrichten soepeler en vermindert de druk op het kraakbeen.”

Over weinig zaken kun je zo piekeren als je gezondheid. Gelukkig is er gezondNU’s medisch team. In de rubriek ‘Deskundige geeft advies’ vragen we aan experts tips over de meest uiteenlopende gezondheidsonderwerpen.

Lees meer over dit onderwerp