<-- NIET ACTIEF -->

Cholesterol is een bouwsteen waar ons lichaam niet zonder kan. Toch is bij ongeveer 65 procent van de Nederlanders het cholesterolniveau te hoog. Vanaf deze week kun je gratis je cholesterol laten meten bij een Service apotheek in de buurt. Maar wat is cholesterol? En maakt deze test je echt wijzer?

 

202115.plantina-incontent

Dat het cholesterolniveau niet te hoog moet zijn, is ons sinds jaar en dag ingeprent. Het kan namelijk ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid zoals hart- en vaatziekten maar ook nierschade. Deze week start daarom de champagne voor de Nationale Cholesterol Test. Alle Nederlanders tussen de 30 en 70 jaar kunnen tot en met 28 maart gratis hun cholesterol laten meten. Maar hoe zinvol is deze test?

Cholesterol is niet altijd slecht

Cholesterol is een vettige substantie die zich, met behulp van eiwitdeeltjes, door het lichaam verplaatst. Na het eten komt cholesterol via de darm in de lever terecht. Het is een essentiële bouwstof voor het lichaam. Want het is belangrijk voor de aanmaak van hormonen, galzuren, vitamine D en het functioneren van de spijsvertering.

Cholesterol in slecht daglicht

Ondanks dat cholesterol een lichaamseigen stof is, heeft het een slechte naam. Dat komt omdat te veel cholesterol in ons lichaam blijft circuleren. Het zet zich af op de op de vaatwanden van de slagaderen in hart, hoofd en benen. Dit heet plaque. Door de opbouw van plaque vernauwen de slagaderen. Als een stukje plaque loslaat, kan het blijven steken in een vernauwd bloedvat en de toevoer van bloed stoppen. Een infarct is dan het gevolg.

Hoog cholesterol ongevaarlijk?

Een cholesterolmeting is dus een prima  test. Maar een verhoogd cholesterol is niet direct alarmerend.  Zo kan je cholesterolwaarde van dag tot dag tien procent verschillen. Eén test maakt je dus niet meteen wijzer. Daarom is het verstandig om de waarden twee keer te laten meten voor een betrouwbaar beeld.

Ook over gezonde waardes is discussie. Volgens de Hartstichting is een cholesterolwaarde onder de 5.0 mmol per liter bloed gezond. “Maar als alleen het cholesterolgehalte is verhoogd en iemand niet rookt, geen hoge bloeddruk of diabetes heeft, is een enigszins verhoogde cholesterolwaarde geen probleem”, stelde orthomoleculair apotheker Gert Schuitemaker eerder in gezondNU.

Eerdere test

De Nationale Cholesterol Test is er niet voor het eerst. In de zomer van 2007 was er een soortgelijke test. Ook toen kon je je cholesterol laten meten, toen niet in de apotheek maar in de supermarkt. Het bleek dat de deelnemers een lager risico op hart- en vaatziekten hadden dan de gemiddelde Nederlandse bevolking. De uitkomst van de test liet zien dat vooral gezonde, deels ongeruste mensen zich hadden laten testen.

Anti-plaque

Een test doen is goed, maar bewust en gezond leven is vele malen beter. Het proces van plaques start  al op jonge leeftijd . Je kunt het alleen op een natuurlijke manier remmen met een gezonde levensstijl. Trek daarom vaak de wandelschoenen aan, eet mediterraan, stop met roken en laat af en toe een check-up doen.  Gewoon – om zeker te zijn van je zaak.