<-- NIET ACTIEF -->

Op de menukaart in restaurants staan overal icoontjes van pinda’s, gluten en ei. Geen wonder: er zijn steeds meer mensen met een voedingsallergie. Hoe kan dat – reageren we steeds allergischer op eten? Of is er iets anders aan de hand? gezondNU ging op onderzoek.

Een verjaardag vieren zonder rekening te moeten houden met speciale dieetwensen lijkt bijna onmogelijk. Bijna iedereen lijkt allergisch en dus sta je hapjes te maken zonder lactose, zonder gluten, zonder noten, zonder fruit en zonder ei. Hoe zit dat met een voedselallergie, zijn we inderdaad steeds meer allergisch aan het worden? We vroegen het aan Henny de Lint, natuurvoedingsdiëtist.

Worden we allergischer?

Henny de Lint: “Er zijn veel verschillende meningen over de vraag of we allergischer worden, maar ik wil niet direct stellen dat we allergischer worden voor voedsel. Uit onderzoek blijkt wel dat heel veel mensen zeggen dat ze allergisch zijn of zeggen dat hun kind allergisch is, maar als ze dan werkelijk onderzocht worden, is het geen allergie waarvan ze last hebben.”
Dat blijkt ook uit cijfers die werden gepubliceerd in het tijdschrift voor allergie en klinische immunologie. Zo denkt 26 procent van de volwassenen en 17 procent van de kinderen een allergie te hebben. In de werkelijkheid ligt dat veel lager; 3 procent van de volwassenen en 5 procent van de kinderen is daadwerkelijk allergisch.

Waar komt die mismatch vandaan?

“Een voedselallergie wordt vaak verward met een andere overgevoeligheid. Dan wordt bijvoorbeeld een intolerantie een allergie genoemd. Dat is natuurlijk niet zo. Maar ook is de term allergie bekender dan intolerantie.”

Toch ervaren we klachten en die relateren we aan voeding …

“Ons immuunsysteem heeft allerlei voedingsstoffen nodig, maar de meeste mensen eten niet al te gezond. Op die manier komt het immuunsysteem als het ware onder druk te staan. Hierdoor kunnen ziektes of andere ongemakken eerder tot uiting komen. Maar het is natuurlijk de vraag of dit echt een allergische reactie is op voedsel.”

Heb ik een voedselallergie of een voedselintolerantie?

  • Een voedselallergie is een reactie van het lichaam op voedsel, waarbij je afweersysteem is betrokken; het lichaam reageert op bepaalde eiwitten in voedsel, de allergenen. Als je lichaam in actie komt tegen deze allergenen, krijg je klachten als jeukende ogen, een verstopte neus of bultjes op je huid. Dat komt omdat in je huid, longen en maagdarmkanaal veel van de cellen zitten die de stof histamine vrijgeven. Histamine zorgt voor de reactie die je krijgt. De aard en de ernst van de klachten verschillen van persoon tot persoon.
  • Een voedselallergie wordt vaak door de war gehaald met een voedselintolerantie. In het geval van een intolerantie kan je lichaam bepaalde stoffen uit voedingsmiddelen niet goed verwerken. De juiste gereedschappen ontbreken dan. Vaak zijn kleine hoeveelheden van het voedingsmiddel geen probleem.

Lees meer over dit onderwerp