<-- NIET ACTIEF -->

Niet meer kunnen genieten van je favoriete gerecht of een schone was die ruikt naar… niets. Veel mensen die besmet zijn geraakt met het coronavirus, kennen dit probleem. Gelukkig is er ook goed nieuws: je kunt er wat tegen doen. We delen vijf tips voor als je niets meer proeft en ruikt.

Voor veel mensen die besmet zijn geraakt met het coronavirus is het ineens realiteit: leven zonder geuren en smaken. Het gevolg: je koffie smaakt ineens naar zweet, de geur van je kind kun je niet meer ruiken en je favoriete gerecht is allesbehalve lekker. Eerder legde Elbrich Postma, onderzoeker van het Reuk- en Smaakcentrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei, uit hoe het komt dat je je smaak en reuk verliest. Nu deelt ze haar beste tips. Want hoe zorg je ervoor dat je toch kunt genieten van eten? En wat kun je doen om je reuk en smaak sneller terug te krijgen?

1. Geef je gerechten meer pit

Als je je smaak verliest, helpt het om je gerechten meer pit te geven. Postma: “Vaak proef je geen zoet of zout meer, maar ervaar je nog wel de prikkeling op je tong. Dit kun je versterken door bijvoorbeeld te koken met wasabi, peper of gember. Ook drankjes met koolzuur drinken zorgt voor een andere prikkeling. Voeg ook meer kruiden aan je gerechten toe. Zo ruikt het eten sterker en dat heeft invloed op de smaak.”

2. Stap uit je comfortzone

Smaakt je dagelijkse boterham met kaas nu naar niets? Ga dan op zoek naar een alternatief. “Ik raad mensen aan om uit hun comfortzone te stappen. Ontdek wat je nog wel lekker vindt en experimenteer. Misschien is dat voortaan een bak yoghurt met fruit, een bananenpannenkoek of een cracker. Het kan zo maar wel lekker smaken.”

3. Kook met frisse lucht

Voor mensen die vieze luchtjes ruiken, is het een uitdaging om nog te genieten van eten. Koken met frisse lucht kan helpen. “Goed ventileren, kan inderdaad helpen om vieze geurtjes minder goed te ruiken. En besef dat het feit dat je iets ruikt, wel een goed teken is.”

4. Wees terughoudend met goedbedoelde tips

Het internet staat vol met tips om weer snel te kunnen proeven en ruiken. Volgens Postma moet je hier mee oppassen. “Veel tips zijn niet wetenschappelijk onderzocht en onderbouwd, dus wees daar terughoudend mee. Wil je toch wat proberen? Overleg het dan met je huisarts. Je ziet bijvoorbeeld dat mensen van alles gaan slikken, zoals zink. Maar dit kan invloed hebben op de werking van je medicijnen.”

5. Train je reuk

Als je na maanden nog steeds niets kunt proeven en ruiken, kan het doen van een reuktraining mogelijk een zetje in de goede richting geven. “Vanuit het Reuk- en Smaakcentrum adviseren we om dit minstens 24 weken vol te houden. De reuktraining wordt uitgevoerd met vier verschillende etherische oliën. Hier hebben we veel goede ervaringen mee. Het is niet veel moeite, maar vraagt dus wel om doorzettingsvermogen.”

De reuktraining kun je zelf thuis doen. Koop daarvoor etherische oliën met de geuren: roos, citroen, eucalyptus en kruidnagel. Volg elke dag dit stappenplan:

  1. Houd de olie ongeveer drie centimeter onder je neus. Raak je neus er niet mee aan, dan kan de geur verloren gaan.
  2. Haal rustig en diep adem door je neus en herhaal dit vier keer.
  3. Wacht een aantal minuten en ga dan verder met de volgende geur. Begin weer bij stap 1 en herhaal dit tot alle geuren aan de beurt zijn geweest. De volgorde maakt niet uit.

Lees meer over dit onderwerp