<-- NIET ACTIEF -->

Een verstopte neus is echt heel erg hinderlijk. Je keel voelt gortdroog. Je ademt zwaar. Je kunt nauwelijks eten omdat je de hele tijd naar lucht hapt. En dan … slapen. Lekker diep slapen met een dichte neus is onmogelijk. Wil je nu (nu!) iets aan die verstopte neus doen, lees dan deze zeven tips.

Je neus raakt meestal verstopt door een verkoudheid; omdat de slijmvliezen in de neus opzwellen, gaat je neus dichtzitten. Een dichte neus kan ook ontstaan door hooikoorts of een andere allergische reactie. Er zijn veel manieren om er op een natuurlijke manier vanaf te komen. We geven je onze top zeven!

1. Zout

Het beste middel tegen een verstopte neus is een ‘neusdouche’. Los hiervoor een afgestreken theelepel keukenzout op in een glas (200 ml) lauwwarm kraanwater (ongeveer 37 graden). Vul een neussprayflesje en druppel daarmee in je neus. Het zout helpt het slijm te verdunnen, waardoor je het gemakkelijker en sneller kunt wegsnuiten. Herhaal dit gerust een paar keer per dag.

2. Soep met peper

Alles wat je slijm losmaakt, helpt. Eet bijvoorbeeld soep met flink wat rode peper zodat het echt spicy is. Het stofje in de rode peper, capsaïcine, helpt om de neus weer vrij te maken. Zo zet je je slijmvliezen op scherp.

3. Stoom!

Ook een bekende huis-, tuin- en keukenmethode tegen een dichte neus is stomen. Het helpt om het overtollige slijm kwijt te raken. Doe dit twee of drie keer per dag. Een stoombadje maken is natuurlijk een makkie: je kookt water, giet het in een kom en ademt de stoom tien minuten in. Snuit je neus ondertussen elke keer goed. Wat extra helpt, is een paar druppels etherische eucalyptusolie of een handvol kamillebloemetjes toevoegen aan het water.

4. Klassieker: een ui

Een klassiek middel tegen een verstopte neus is het slapen naast een gesneden ui op je nachtkastje. Ui bevat sterke etherische oliën die je luchtwegen en neus openhouden, zodat je beter kunt slapen. (PS: je slaapkamer stinkt behoorlijk naar ui de volgende ochtend – goed luchten!)

5. Geheime tongtruc

Eerlijk gezegd werkt deze truc niet bij iedereen, maar er zijn mensen die erbij zweren: de tongtruc. Ga met je tong over je verhemelte tot je jeuk krijgt, duw dan 15 seconden zachtjes op het bovenste stukje van je neus (het deel dat tussen je wenkbrauwen zit). Lucht!

6. Kauwen op gember

Thee met gember kennen we, maar kauwen op gember? Probeer het eens. Gember heeft allerlei eigenschappen die helpen bij alle symptomen van verkoudheid, waaronder een dichte neus. Kauw op kleine stukjes verse gember met zout en doe dit meerdere keren per dag voor een snelle en effectieve verlichting.

7. Eucalyptusolie

Eucalyptusolie biedt onmiddellijke verlichting bij een verstopte neus, misschien heeft niet iedereen deze etherische olie in huis maar het is een topper. Je kunt een paar druppels eucalyptusolie op een zakdoek sprenkelen en dit gedurende de dag inhaleren om je klachten te verminderen. Of leg het naast je nachtkussen als je slaapt.

En neusspray tegen een verstopte neus?

Ook een neusspray die je koopt in de winkel laat het neusslijmvlies slinken zodat je weer goed door de neus kunt ademen. Normaal zorgt een spray twaalf uur lang voor verlichting.
In veel neussprays zit een stof die ervoor zorgt dat je neusslijmvlies slinkt maar als het is uitgewerkt ook weer laat zwellen. Zo kun je in de vicieuze cirkel terechtkomen waarin je niet meer zonder neusspray kan; het is een verslaving.

Niet elke neusspray bevat die stof en is dus verslavend. Maar let altijd goed op sprays met de werkzame stoffen xylometazoline of oxymetazoline – die mag je niet langer dan vijf dagen gebruiken, anders kun je last krijgen van dat verslavend effect. Er zijn ook neussprays te koop op basis van een zoutoplossing. Die mag je dus wel langer gebruiken.

Weet jij wanneer je verslaafd bent aan neusspray? Lees hier het antwoord.

Lees meer over dit onderwerp