<-- NIET ACTIEF -->

Griepje? ‘Maar’ vijf dagen op bed liggen, heeft direct effect op je spiermassa. Dat blijkt uit onderzoek van bewegingswetenschapper van het Maastricht UMC+. Ben je jong en fit, dan is dit geen probleem. Wie ouder is, kan na vijf dagen normale dagelijkse activiteiten niet meer uitvoeren. Dit kan resulteren in spiermassaverlies.

Voor het onderzoek werd het been van 24 gezonde jonge mannen ingegipst, zodat ze minder konden bewegen. Na vijf en veertien dagen werd de spiermassa en de spierkracht bepaald. Wat bleek? Al na vijf dagen hadden de mannen gemiddeld 10 procent beenspierkracht verloren en 150 gram spiermassa. Na twee weken was dat opgelopen tot 25 procent spierkracht en 8,5 procent spiermassa.

Spiermassa verlies bij ouderen

Spiermassaverlies is een veel voorkomend probleem bij ouderen. Dit komt door niet voldoende beweging en een onvolledig voedingspatroon. Hierdoor treedt er sneller verlies van spiermassa op. Volgens de bewegingswetenschapper komen oudere patiënten al na vijf dagen onder de drempelwaarde om normale dagelijkse activiteiten uit te voeren. Deze korte periode is vergelijkbaar met een gemiddelde ziekenhuisopname.

Eiwitrijke voeding

Bij ieder mens worden er dagelijks spiervezels opgebouwd en weer afgebroken. Na honderd dagen is een complete spier vervangen door nieuw materiaal. Gezonde jonge mensen kost het maar zes weken om de verloren spiermassa weer op te bouwen. Mits je genoeg beweegt en voldoende eiwitrijke voeding eet. Volgens de onderzoekers lukt het ouderen vaak niet om hun spiermassa terug te krijgen, waardoor bewegen een stuk lastiger wordt.

Elektrostimulatie voor meer spiermassa

Een mogelijkheid om je spiermassa te vergroten, is elektrostimulatie op de spieren. Alleen is dit onderzoek nu nog in volle gang. Daarom raden de bewegingswetenschappers nu aan om vooral voldoende te bewegen en vaker eiwitrijk voedsel op het menu te zetten. Goed voor je gezondheid en voor je spieren!

Griepje? Zet eiwitten op het menu!

Deze voedingsmiddelen bevatten veel eiwitten, waardoor je na een griepje snel weer op kracht bent:

  • Vis: zalm, tonijn, makreel, forel, sardines, haring, tong, kabeljauw.
  • Vees: kip, kalkoen, rundvlees, varkensvlees, lamsvlees, wild.
  • Zuivel: karnemelk, kwark, yoghurt, kaas, kefir.
  • Groente: sojabonen, kapucijners, linzen, spliterwten, kikkererwten, tuinbonen.
  • Fruit: avocado, banaan, mango, aardbeien.
  • Maar ook: zeewier, kiemgroenten, paddenstoelen, noten, havermout, eieren.