<-- NIET ACTIEF -->

Voel je dat je verkouden wordt? Dat je neus verstopt raakt of begint te jeuken? Uh-oh! Tijd om in actie te komen. We geven de beste tips om binnen no time van al dat gesnif en gesnotter af te zijn, zodat je niet ziek in bed belandt of als een snotterende zombie op kantoor rondloopt.

De periode is weer aangebroken dat veel mensen een beetje verkouden en grieperig lijken te worden. Iedereen zit in de vuurlinie en deze snotterige beproevingen voorkomen we liever. En ja, zakdoekjes en neusspray kunnen in deze periode je beste vriend zijn, maar er zijn veel effectievere manieren om verkoudheid een halt toe te roepen.

Stappenplan om verkoudheid te voorkomen en verhelpen

Er is nog geen remedie voor verkoudheid, maar er zijn wel allerlei manieren om verlichting te geven aan je neus en je beter te voelen. Alle trucjes bij elkaar zouden ervoor zorgen dat je de symptomen binnen 24 uur de kop in kunt drukken. Komen ze:

Anti-verkoudheidstips voor de ochtend

 1. Maak van je badkamer een sauna. Wakker worden met een verstopte neus is vervelend. Neem in de ochtend een hete douche: de stoom maakt de holtes weer vrij, waardoor je gemakkelijker kunt ademen.
 2. Zing terwijl je onder de douche staat. Zingen is goed tegen stress en verhoogt de weerstand. In het bloed van zingende mensen zitten meer antistoffen. Het stimuleert ook de adem en dat is goed voor de bloedsomloop.
 3. Zet je tanden in kurkuma, gember en citroen. Verse kurkuma, gember en citroen zijn perfecte ontstekingsremmers. Ze werken slijmoplossend en helpen je longen te kalmeren en keelpijn te verzachten. Drink in de ochtend een gezonde shot door een citroen te persen en dit samen met plakjes gember toe te voegen aan kokend water. Even laten trekken en opdrinken maar.
 4. Ontbijt met eieren of yoghurt. Eieren zijn volle proteïnen, wat betekent dat ze alle essentiële aminozuren bevatten. Die kunnen helpen bij het vechten tegen een infectie. Yoghurt is probiotisch voedsel en dus goed voor de maag. En dat is fijn, want het grootste deel van ons immuunsysteem zit in onze buik. Oh, en vergeet er geen lekker kopje thee bij te drinken. Salie of kamille werkt perfect tegen verkoudheid.

Anti-verkoudheidstips voor de middag

 1. Lunch met zink. Dit mineraal helpt je te reageren tegen infecties en ontstekingen. pompoenpitten, spinazie, rundvlees, tarwekiemen en cacao bevatten bijvoorbeeld veel zink. Maak dus een lekkere salade voor in de middag.
 2. Drink vlierbessensiroop. Deze bes bevat anti-virale eigenschappen, waardoor het je immuunsysteem een boost geeft. Neem een paar dagen lang elke dag zo’n twee theelepels van de siroop.
 3. Hap vitamine C weg. Maak een fruitschaaltje met sinaasappel, kiwi en grapefruit.
 4. Maak een wandeling in de buitenlucht. Elke dag een wandeling maken van zo’n 45 minuten werkt goed tegen verkoudheid. Pak jezelf wel goed in.

Anti-verkoudheidstips voor de avond

 1. Eet ‘s avonds soep met knoflook. Zo schijnt bottenbouillon vol voedingsstoffen te zitten die je helpen te genezen en je weer op de been te krijgen. Voeg wat knoflook toe vanwege de krachtige antivirale en antibacteriële werking.
 2. Maak voor je gaat slapen je neus schoon. Gebruik bijvoorbeeld een neusspray of zoutoplossing of neem een stoombad. Stomen kan overigens verlichting geven, maar versnelt de genezing niet.
 3. Duik samen tussen de lakens. Het is bijna bedtijd, maar voordat je meteen in slaap valt, is het handig om het volgende te weten: seks is goed voor je immuunsysteem en zorgt ervoor dat er meer antistoffen worden aangemaakt. Die beschermen je lichaam onder andere tegen verkoudheid. En na de seks, profiteer je ook nog van een betere nachtrust.
 4. Ga lekker tukken. Genoeg slaap is belangrijk aangezien je lichaam minstens zeven uur rust nodig heeft om te vechten tegen de ziektekiemen. Gooi daar gerust een uurtje bovenop als je je verkouden voelt en kruip vroeg onder de wol.

Anti-verkoudheidstips voor de hele dag

 1. Nies in je elleboog. Als je geen zakdoek bij de hand hebt, nies je waarschijnlijk in je handen. Maar de elleboogmethode heeft de voorkeur, omdat het de verspreiding van ziektekiemen beter kan voorkomen.
 2. Blijf positief. Positiviteit zorgt voor de productie van antilichamen, die infecties bestrijden. Zet dus vooral een grappige film op; die verlaagt ook nog eens je stressniveau.
 3. Water. Ben je verkouden, dan kun je sneller uitgedroogd raken. Ook helpt hydrateren om slijm in je neus en keel weg te werken.
 4. Haal rustig adem door je neus. Volgens Russische doktoren bestaat er een oefening die bij 85 procent van de mensen zou werken tegen verkoudheid: de Buteyko-oefening. Uiteindelijk draait het erom dat je rustig ademhaalt door je neus.

Lees meer over dit onderwerp