<-- NIET ACTIEF -->

Omdat griep de meeste slachtoffers maakt onder mensen met een verzwakte weerstand, zoals mensen met een hartaandoening of astma, worden zij elk jaar uitgenodigd voor de griepprik.

Maar ook ouderen krijgen automatisch een oproep. Het blijkt dat gezonde ouderen tussen de 60 en 65 jaar steeds minder warm lopen voor de griepprik. Er is al enkele jaren sprake van een dalende trend. In 2010 bijvoorbeeld liet nog 69 procent van de genodigden zich vaccineren, in 2012 was dat 66 procent.

Dat we ons moeten beschermen tegen een ziekte zoals griep, is onomstreden. Maar feitelijk doet ons lichaam dat zelf al. Ieder mens is uitgerust met een immuunsysteem. De virussen die ons belagen, maar ook bacteriën en schimmels, worden in de meeste gevallen weggewerkt door dit afweersysteem.

Toch worden we soms ziek. Dat kan komen omdat het virus té heftig is, een influenzavirus kan zo besmettelijk en agressief zijn, dat het zich snel vermenigvuldigt. Maar echt niet elke huisarts wordt ziek na een dag grieppatiënten te hebben onderzocht. Een goede afweer is beter bestand tegen virussen.

Wat s een goede weerstand?

Een goede weerstand betekent dat je goed beschermd bent tegen de invloeden van ziekteverwekkers. Vaccinatie is een poging om de weerstand tegen één specifieke ziekteverwekker te verhogen. Een griepvaccinatie is niet onomstreden. We weten dat bepaalde vaccinaties de weerstand tegen andere ziekteverwekkers juist negatief kunnen beïnvloeden. Mensen krijgen een griepvaccin en zeggen bijvoorbeeld: ‘Ik heb nog nooit zo vaak een snotneus gehad als daarna’. Probeer daarom altijd de zaken tegen elkaar af te wegen: hoe groot is de kans dat je zo ziek wordt dat een griep je totaal vloert.

Meer mogelijk dan griepprik

Er is veel meer mogelijk dan alleen een griepprik. Je kunt ook kijken hoe je de weerstand tegen infecties in het algemeen kunt vergroten. Dit is nuttig voor elke Nederlander, maar vereist wel enige zelfwerkzaamheid: een goede weerstand krijg je niet cadeau.

Vooral voor risicogroepen loont het de moeite om de lichamelijke afweer te versterken. Mensen met een hart- of longaandoening, diabetes of een andere stofwisselingsziekte, ouderen, zwangere vrouwen, baby’s en jonge kinderen lopen bij griep extra gevaar. Bijvoorbeeld om een gevaarlijke longontsteking te ontwikkelen, doordat griep de slijmvliezen van de luchtwegen beschadigt. Vooral deze groepen dienen zich daarom te wapenen tegen infecties zoals de griep, en niet alleen als de ‘r’ in de maand is.

Veel winst is te behalen door calorieën, mineralen en vitaminen aan te vullen. Zo is van vitamine D bekend dat veel mensen daaraan een tekort hebben.