Veel mensen worden geplaagd door wintertenen en wintervoeten als het kouder is. Dat jeukt niet alleen erg, maar is ook pijnlijk. Als oplossingen circuleren er allerlei gekke en bizarre tips op internet. Wij verzamelden de beste tips en scheiden voor jou het kaf van het koren. Welke tips moet je echt niet geloven? En wat werkt wél tegen wintertenen?
‘Wat doe ik tegen wintertenen?’ Als je op die vraag zoekt, kom je uit op dit bizarre lijstje met oplossingen:
- Laat je voeten tien minuten weken in je eigen ochtendurine
- Smeer je voeten in met verse, warme paardenmest
- Smeer je tenen in met een rauwe aardappel
- Kook klimopbladeren in een pan en laat je voeten weken in dit water
- Stop je voeten tien minuten in een pan met gekookte en geprakte aardappelen
- Gebruik de schil van sinaasappel om je tenen mee in te smeren
Wees gerust: dit lijstje werkt dus níet! Maar wat wel? En hoe ontstaan deze wintertenen?
Waarom krijg je wintertenen?
Bij wintertenen reageren de spiertjes in je bloedvaten abnormaal op kou. De bloeddoorstroming raakt zo belemmert en dit beschadigt de bloedvatwand. Hierdoor krijg je (onderhuidse) ontstekingen. Op je tenen komen rood-paarse zwellingen die jeukend, tintelend, branderig en pijnlijk tegelijkertijd voelen. Ongeveer tien procent van de mensen heeft hier wel eens last van (gehad). Je bent extra kwetsbaar als je bètablokkers gebruikt, flink onder- of overgewicht hebt, veel in de kou bent en als je overmatig zweet op je voeten. Als je ouders last hebben van wintertenen, is de kans groter dat jij ook de pineut bent.
5 tips tegen wintertenen
Wees niet bang, je hoeft dus niet met je voeten in de paardenmest. En ook je ochtendurine hoef je niet te gebruiken. Je kunt wel deze tips opvolgen:
1. Eet minder zout
Zout heeft een negatieve invloed op je bloeddruk en je doorbloeding. Eet om die reden zo min mogelijk zout als je last hebt van wintertenen. Dit stappenplan helpt je zoutbewust koken en kopen.
2. Draag dunne thermosokken
Thermosokken zorgen ervoor dat je minder last hebt van grote temperatuurverschillen. De kans op wintertenen is dan dus ook kleiner. Je kunt beter kiezen voor dunne thermosokken dan extra dikke sokken. Hierdoor gaan je schoenen strakker zitten, waardoor je tenen alleen maar pijnlijker worden.
3. Blijf in beweging
Vooral als je buiten bent, is het belangrijk om in beweging te blijven. Masseer je tenen als je weer binnen bent om je doorbloeding op gang te helpen. Je pijnlijke tenen tegen de verwarming plakken, is een slecht idee. Ze worden dan niet geleidelijk warm, waardoor je tenen alleen maar vervelender aanvoelen.
4. Neem een wisselbad
Een alom bekende truc voor een betere doorbloeding: wisselbaden. Wissel een warm en koud voetenbad af. Het beste is om je voeten drie minuten in warm water te leggen en dertig seconden in koud water. Herhaal dit een aantal keer en sluit af met warm water.
5. Draag leren schoenen
Om je voeten warm te houden, is het verstandig om leren schoenen te dragen. Door schoenen van kunststof koelen je voeten namelijk snel af. Let er ook op dat je schoenen niet te krap zijn.