<-- NIET ACTIEF -->

Pizza’s zijn caloriebommen en zoutbommen. Foute boel dus. Maar zonder pizza leven… nee! Daar zijn ze gewoon té lekker voor. Pizza kunnen we dus nooit uit ons menu verbannen. En dat hoeft ook echt niet, want gezonde pizza’s maak je voortaan gewoon zelf. Wij geven je inspiratie.

Voor een gezonde pizza zijn er talloze oplossingen. De beste oplossing is eigenlijk heel eenvoudig: maak het zelf. Dat scheelt letterlijk heel veel grammen zout, simpelweg omdat een pizza uit de supermarkt een zoutbom is. Thuis blijf je zelf de baas over de zoutpot en dat is natuurlijk beter. Kijk dan naar de bodem: de normale pizzabodem bevat 500 kcal (dat is heel veel!). Die energie komt uit het meel waarvan de pizzabodem is gemaakt, die bevat namelijk heel wat (snelle) koolhydraten. Er zijn veel manieren om die pizzabodem een gezonde twist te geven. En natuurlijk haal je veel winst uit het gezond beleggen van de pizza. De toverwoorden: bodemvariatie, meer groente en een slimme kaas-keus.

Idee 1: Pizzabodem van quinoa

Je gezonde pizzabodem kan je maken met speltmeel of zuurdesem, maar denk ook eens aan quinoa. Een quinoa-bodem maak je door de ongeveer 150 gram quinoa te koken en te mengen met een ei. Vervolgens verspreid je de quinoa over een ronde bakplaat. Gaar die bodem 15 minuten op 160 graden in de oven en je pizzabodem is klaar. Deze bodem van quinoa scheelt ongeveer de helft in calorieën vergeleken met een normale pizzabodem en quinoa is een gezonde bron van eiwitten.

Idee 2: Pizzabodem van groente

Wat ook kan: een pizzabodem van groente, bijvoorbeeld van bloemkool. Als je de roosjes van een halve bloemkool fijn maalt, gaart en het vocht er uitwringt met een theedoek kan je vervolgens de bloemkoolpulp mengen met ei, kaas en kruiden. Dit mengsel vorm je tot een pizzabodem. Alleen nog 20 minuten afbakken op 180 graden en je groenterijke pizza is klaar om gegeten te worden. In deze bodem zit ongeveer 300 kcal, daarbij heb je het voordeel dat je met deze bodem je dagelijkse portie groente binnenkrijgt!

Idee 3: Gezonde topping voor de pizza

Ook in het beleg op de pizza’s uit de supermarkt zit veel vet en koolhydraten. Maar tomatenpuree, kaas, mozzarella en vis of vlees maken die pizza juist zo lekker. Maak ook daar een slimme keuze!

  • Vervang mozzarella of geraspte kaas door hüttenkäse. In hüttenkäse zit minder vet dan in mozzarella en veel minder vet dan in gewone geraspte kaas. Dat is ook meteen terug te zien in het aantal calorieën.
  • In plaats van spek of salami kun je beter kiezen voor achterham of garnalen, daar zit een stuk minder vet in.
  • Het advies om één keer per week vis te eten is lang niet altijd even makkelijk. Doe daarom eens vis op je pizza, lekker en gezond!
  • Geen vlees of vis op je pizza kan natuurlijk prima. Kies voor noten, zaden en pitten! Die zitten vol met onverzadigde vetten, goed voor hart en bloedvaten.
  • Kies voor kruiden zoals basilicum of oregano in plaats van zout op je pizza. Of doe een handje rucola op je pizza als hij uit de oven komt.

Het pizzaschap in de supermarkt verandert

De supermarkten spelen ook al aardig in op de gezonde variant van de pizza. Naast de pizza’s met extra dikke bodem, rijk belegd met kaas, salami en spek verschijnen ook gezondere pizzabodems in het winkelschap. Je kan een kant-en-klare speltbodems kopen of een zuurdesem-pizzabodem. Vanaf 25 april liggen er groentebodems van Magioni in de schappen bij de Albert Heijn, die bodems zijn gemaakt van Hollandse bloemkool, wortelen of rode bieten. Maar kan deze groentepizza tegen een gewone pizza op? Je leest het binnenkort op gezondnu.nl.